Ciasto biszkoptowe z masą truskawkową
Ciasto, do którego na pewno często będę wracać, w sezonie na owoce jagodowe. Delikatny biszkopt, nasączony cytrynową herbatą, przełożony masą z truskawek, jogurtu i galaretki. Masa truskawkowa, jest bardzo prosta do zrobienia – miksuję truskawki, podgrzewam i w gorącej masie rozpuszczam galaretki, jeszcze tylko dodaję jogurt i pyszna masa gotowa.
Ciasto trzymam w lodówce, jest więc zimne i orzeźwiające, idealne ciasto z truskawkami na upalne lato 🙂
Składniki na ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką / foremka 24 x 24cm Składniki na biszkopt- 5 większych jaj w temp. pokojowej
- 190 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 5 łyżek oleju w temp. pokojowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mocnego naparu herbaty
- 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka ubij na lekką pianę, następnie stopniowo dosypuj cukier i nadal ubijaj na większych obrotach do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Gotowa piana powinna być bardzo gęsta, puszysta i lśniąca.
Następnie dodaj 5 łyżek oleju w temperaturze pokojowej, i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie pomieszaj, tylko do połączenia składników.
Masę przełóż na blaszkę, szpatułką wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz około 4o minut, w temperaturze 180 stopni do czasu, kiedy wierzch biszkoptu się przyrumieni, a boki odejdą od blaszki.
Gotowy biszkopt ostrożnie wyciąg z piekarnika, odstaw do schłodzenia. Schłodzony biszkopt, przekrój na dwa równe blaty.
Składniki na masę truskawkową- 600 g truskawek
- 400 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
Truskawki myję, usuwam szypułki i dokładnie miksuję. Masę truskawkową mocno podgrzewam, do gorącej masy wsypuję galaretki, dokładnie mieszam do czasu, kiedy proszek się rozpuści. Masa z galaretkami, nie może się zagotować, ponieważ żelatyna starci swoje właściwości.
Do masy truskawkowej, stopniowo dodaję jogurt i mieszam. Całość odstawiam w chłodne miejsce, do lekkiego stężenia.
Biszkopty delikatnie nasączam naparem z herbaty i cytryny.
Tężejącą, ale wciąż plastyczną masę, przekładam na dolny biszkopt, przykrywam drugim biszkoptem i lekko dociskam. Całość daję do lodówki, na kilka godzin, do dokładnego stężenia masy truskawkowej.
Biszkopt z masą truskawkową i galaretką, przechowuję w lodówce. Koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂
Smacznego 🙂