Ciasto biszkoptowe z masą jabłkową
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 większych jajek w temp. pokojowej
- 5 łyżek oleju
- szczypta soli
- 1/2 szklanki naparu herbaty
- 3 – 4 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru
Jajka w temperaturze pokojowej wbij do miski, dorzuć szczyptę soli. Całość zacznij ubijać na lekką pianę na najwyższych obrotach. Stopniowo dosypuj cukier, po każdej porcji, ubijaj chwilę do rozpuszczenia cukru. Czas ubijania około 8 minut. Gotowa piana powinna być puszysta, gęsta i lśniąca.
Do piany jajecznej, przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie pomieszaj, tylko do połączenia składników.
Na koniec dodaj olej, całość ponownie delikatnie pomieszaj łyżką.
Dno blaszki ( 24 x 29 cm )wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę przełóż na blaszkę, wyrównaj powierzchnię.
Biszkopt piecz około 35 minut, w temperaturze 170 stopni, do lekkiego zrumienienia. Gotowy biszkopt, ostrożnie odłóż do schłodzenia.
Schodzony biszkopt przekrój na dwie równe połowy.
Składniki na krem jabłkowy- 3 szklanki wody
- 1 kg. jabłek
- 2 budynie śmietankowe
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka cukru ( opcjonalnie )
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejszą kostkę.
Do garnka średniej wielkości, wlej 2 szklanki wody, dorzuć pokrojone jabłka, całość gotuj na małym ogniu, pod przykryciem. Kiedy jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, dodaj 2 budynie rozpuszczone w trzeciej szklance chłodnej wody. Mieszaj całość intensywnie, do czasu, kiedy masa zrobi się gęsta.
Do masy jabłkowej, dodaj dwie galaretki cytrynowe, całość ponownie pomieszaj. Masa powinna krótko się gotować, nie zapominaj o mieszaniu.
Na tym etapie spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka, w razie potrzeby dodaj cukier wg. uznania.
Na nasączony biszkopt, wyłóż ciepłą masę jabłkową, przykryj drugą połową biszkoptu, lekko dociśnij. Ciasto daj do lodówki na 6 godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto biszkoptowe z masą jabłkową najlepiej przechowuj w chłodnym miejscu.
Gotowe ciasto można udekorować rozpuszczoną białą / ciemną czekoladą, lub cukrem pudrem. Smacznego 🙂