Ciasto bez glutenu z mąki kukurydzianej
Pyszne i lekkie ciasto bez glutenu z mąki kukurydzianej, z dodatkiem soku z pomarańczy. Zdecydowanie jedno z najlepszych ciast bez glutenu, jest wilgotne, nieco przypomina biszkopt, długo utrzymuje świeżość. Dla wzmocnienia koloru, dodałam odrobinę kurkumy. Jeżeli unikasz glutenu, koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂
Składniki na ciasto bez glutenu z mąki kukurydzianej
keksówka 12 x 24 cm
- 5 sztuk jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia ( bez glutenu )
- sok z jednej pomarańczy, lub z dużej mandarynki
- 1/2 łyżeczki esencji pomarańczowej ( opcjonalnie )
- szczypta soli
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Jak przygotować ciasto bez glutenu z mąki kukurydzianej?
Białka ubij z solą na lekką pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Nadaj ubijaj na gęstą pianę, do czasu, aż cukier się rozpuści. Teraz dodaj stopniowo żółtka i ubijaj do czasu, aż piana będzie gęsta, puszysta i lśniąca.
Teraz zdecydowanie zmniejsz obroty miksera i stopniowo ( po jednej łyżce ) dodaj suche składniki, mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie połącz składniki.
Na koniec wlej cienkim strumieniem płynne składniki, olej i sok pomarańczowy. Delikatnie wszystko pomieszaj, tylko do połączenia składników.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przelej do foremki. Czas pieczenia to około 50 – 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia, warto zrobić próbę patyczkiem, spód ciasta powinien być suchy. Jeżeli pod koniec pieczenia, ciasto za mocno się przypieka z góry, połóż arkusz papieru do pieczenia, lub foli aluminiowej.
Gotowe ciasto można delikatnie polukrować, lub posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂