Ciasto babci Ani z owocami i olejem

Ciasto babci Ani z owocami i olejem

Zdjęcie - Ciasto babci Ani z owocami i olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mrożonych lub świeżych wiśni
  • 3 jabłka
  • 1 cytryna
  • sól
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

 

Przygotowanie:

Krok 1

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na puszystą masę. Następnie wlewamy stopniowo 1 szklankę oleju, nie przerywając miksowania. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i miksujemy składniki na gładkie ciasto.

Zdjęcie - Ciasto babci Ani z owocami i olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Wiśnie rozmrażamy, osączamy z soku. Jeśli mamy świeże wiśnie, myjemy je i drylujemy. Jabłka myjemy, przekrawamy na ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Cząstki jabłek skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1 cytryny.

Zdjęcie - Ciasto babci Ani z owocami i olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Blachę (ok. 20 x 30 cm) wykładamy pergaminem. Smarujemy olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch. Na powierzchni ciasta układamy przygotowane owoce, wciskając je trochę do środka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 45-50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Studzimy, kroimy w kwadraty, posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto babci Ani z owocami i olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 2 godziny

 

Zdjęcie - Ciasto babci Ani z owocami i olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów