Ciasto babci Ani z owocami i olejem
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mrożonych lub świeżych wiśni
- 3 jabłka
- 1 cytryna
- sól
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na puszystą masę. Następnie wlewamy stopniowo 1 szklankę oleju, nie przerywając miksowania. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i miksujemy składniki na gładkie ciasto.
Krok 2
Wiśnie rozmrażamy, osączamy z soku. Jeśli mamy świeże wiśnie, myjemy je i drylujemy. Jabłka myjemy, przekrawamy na ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Cząstki jabłek skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1 cytryny.
Krok 3
Blachę (ok. 20 x 30 cm) wykładamy pergaminem. Smarujemy olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch. Na powierzchni ciasta układamy przygotowane owoce, wciskając je trochę do środka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 45-50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Studzimy, kroimy w kwadraty, posypujemy cukrem pudrem.
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godziny