Ciastka z orzechami pekan dla Świętego Mikołaja
Kruchutkie, delikatne i pełne orzechów - takie są te ciasteczka! Jeżeli szukacie czym uraczyć poczciwego Staruszka w przedmikołajkową noc, to już nie musicie dalej wertować sieci. Ciastka te wprost idealnie sprawdzają się ze szklanką zimnego mleka i sprawią, że Św. Mikołaj na pewno uczciwie Was za nie wynagrodzi. Poza tym myślę, że możecie je również upiec dla Waszych bliskich i przyjaciół - są naprawdę pyszne! Orzechy pekan możecie również zastąpić włoskimi. Chociaż sam wolę te pierwsze. ;)
*
SKŁADNIKI
na ok. 20 ciastek
- 180 g miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 1 żółtko
- 200 g orzechów pekan
* PRZYGOTOWANIE
Masło wraz z cukrem utrzyj za pomocą miksera. Wbij żółtko i zmiksuj ponownie. W osobnej misie wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Połącz zawartość obu misek. Odłóż ok. 20 orzechów pekan, a resztę drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i zagnieć, aż otrzymasz jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę i włóż ją na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 160ºC. Ciasto podziel na 20 równych części (po ok. 35 g). Z każdej uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszcz ją delikatnie na grubość 3-4 mm. Ciastka układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia (po 9 sztuk na blachę), a na górze każdego umieść orzech. Każdą blachę piecz osobno przez ok. 15 minut. Odstaw do wystudzenia, a następnie oddziel od papieru. Ciastka ułóż na talerzyku i podawaj wraz ze szklanką mleka.
*