Ciastka koksowe z kleiku ryżowego

Ciastka koksowe z kleiku ryżowego

Zdjęcie - Ciastka koksowe z kleiku ryżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na nie jest tak stary, że nawet nie pamiętam kiedy mama moja nam je robiła. Bardzo dawno temu to było. Moja córka odgrzebuje takie przepisy i kusi nas;-) Ciasteczka znikają w expressowym tempie:-)


Składniki:

  • 1 opakowanie kleiku ryżowego (190 g),
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 200 g masła,

+ dżem do napełnienia. Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć robiąc dołek. Dołek wypełnić dżemem. Piec ciasteczka w 180 stop. C do zrumienienia (około 15-20 minut). Wystudzić na kratce. Z podanych składników wychodzą 2 blachy ciasteczek:-).



Kategorie przepisów