Ciastka koksowe z kleiku ryżowego
Przepis na nie jest tak stary, że nawet nie pamiętam kiedy mama moja nam je robiła. Bardzo dawno temu to było. Moja córka odgrzebuje takie przepisy i kusi nas;-) Ciasteczka znikają w expressowym tempie:-)
Składniki:
- 1 opakowanie kleiku ryżowego (190 g),
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 0,5 szklanki cukru,
- 200 g masła,
+ dżem do napełnienia. Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć robiąc dołek. Dołek wypełnić dżemem. Piec ciasteczka w 180 stop. C do zrumienienia (około 15-20 minut). Wystudzić na kratce. Z podanych składników wychodzą 2 blachy ciasteczek:-).