Ciastka bananowe (bez mąki pszennej, cukru i jajek) z truskawkami
Proste, zdrowe ciasteczka na bazie banana z dodatkiem midzy innymi : otrębów, kokosu, orzechów, sezamu...
.....oto kolejny eksperyment , w wyniku którego powstały te oto pyszne słodkie , śniadaniowe krążki . Dodatek truskawek pełni tu głównie rolę dekoracyjną, choć nadaje ciastkom fajnego, świeżego posmaku. Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki kokosowej/ drobniutkie wiórki/
- 1 łyżka mielonych orzechów/użyłam nerkowce/
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 5-6 szt. małych truskawek
Wykonanie: -Wszystkie składniki sypkie wymieszać. -Obrane banany umieścić w misce , starannie rozgnieść i skropić sokiem z cytryny. -Dodać oliwę i wsypać przygotowaną mieszankę . -Przy pomocy łyżki lub widelca połączyć wszystkie składniki. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Łyżką do lodów kłaść w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka wgnieść połówkę , lub plaster truskawki . -Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut.
Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenna i pozostawić do przestygnięcia.
Ciasteczka bananowe z koktejlem truskawkowym / tym razem na bazie mleka kokosowego/ to moje ulubione śniadanie.