Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami
Jeżeli tak, jak ja, przed Świętami wpadacie w szał, wykupując wszystkie tematyczne słodycze i nie wiecie, co później z nimi zrobić, to mam pewien pomysł! Przetapianie Wielkanocnych zajączków, żeby wykorzystać czekoladę w wypiekach to już klasyka. A co można począć z czekoladowymi jajeczkami? Upiec te kruche ciasteczka wielkanocne! Ba! Nawet powiem, że akurat warto kupić te słodycze specjalnie tylko po to, bo są piękne, kolorowe i pyszne! Przepis na podobne ciastka odkryłem już wiele lat temu na amerykańskich stronach, jednakże tamte były z popularnymi drażami M&M’s. Tutaj również możecie je wykorzystać, jeśli akurat nie znajdziecie czekoladowych jajeczek w cukrowej glazurze. Efekt będzie bardzo podobny. ?
Dzisiejsze ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami upiekłem, korzystając z moich ulubionych proporcji, w których mąki, cukru (koniecznie brązowego trzcinowego) oraz masła musi być tyle samo. Dodatkowo jedno całe jajko (lub 2 żółtka) na każde 300 g składników, trochę soli, ekstraktu waniliowego i proszku do pieczenia. Za sprawą takich proporcji ciastka w trakcie pieczenia mocno rosną, a cukier się karmelizuje, tworząc kruchą i lekko ciągnącą się strukturę. Uwielbiam je nawet bez dodatków, chociaż z czekoladowymi, pękającymi jajeczkami są wyjątkowo urocze i w sam raz wpisują się w konwencję Świąt Wielkanocnych.
Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami
Ilość porcji: 9-12
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
SKŁADNIKI
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 duże jajko (L)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 100-150 g czekoladowych jajeczek w cukrowej glazurze lub M&M'sów
PRZYGOTOWANIE
- Masło utrzyj wraz z cukrem. Kolejno wbij jajko i dodaj ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do połączenia się składników.
- Do masy wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Połącz z resztą składników. Ciasto powinno być gęste i klejące.
- Ręce nasmaruj odrobiną oleju i uformuj z ciasta 9 kul po 40 g (na duże ciastka) lub 12 kul po 30 g (na średnie ciastka).
- Blaszkę pokryj papierem do pieczenia i ułóż kulki z ciasta, zachowując spore odstępy (ciastka mocno rosną). Kule delikatnie spłaszcz ręką lub przy pomocy szklanki i w każde ciastko włóż czekoladowe jajka (u mnie po 3 sztuki, jednak można dać więcej).
- Ciastka piecz w 180°C przez 10-12 minut do złotobrązowego koloru, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia i zdejmij z blaszki. Od razu po upieczeniu mogą wydawać się nieco za miękkie, dlatego poczekaj najpierw, aż całkowicie wystygną.
*Przepisem na ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami zainspirowały mnie Moje Wypieki.