Ciasteczka migdałowe z kremem cytrynowym
Ostatnio Pani z mojego ulubionego warzywniaka podarowała mi cały worek sycylijskich cytryn. Potrzebowałem tylko kilku do jednego przepisu, ale było ich tyle, że nie mogłem się oprzeć, aby coś więcej z nich przygotować. W ten sposób wpadłem na pomysł, aby upiec ciasteczka migdałowe z kremem cytrynowym. Kombinowałem tutaj z przepisem, przypominającym nieco ciasto na kokosanki, lecz wiórki kokosa zastąpiłem mielonymi migdałami. Same ciastka zaś podałem z najlepszym kremem pod słońcem, czyli z lemon curd, który wprost uwielbiam.
Te ciasteczka migdałowe teksturą przypominają nieco ciasteczka amaretti. Są jednak bardzo mięciutkie, lekko ciągutkowe, mają chrupiącą skórkę i co najważniejsze są mocno cytrynowe! Co więcej, przepis ten jest bezglutenowy, gdyż nie zawiera mąki pszennej. Dodałem jedynie odrobinę skrobi, aby ciasto było bardziej zwarte i dało się formować rękami. Jest ono jednak dość klejące, dlatego istotne jest obtaczanie ciasteczek w cukrze, które nadają im charakterystyczną chrupiącą teksturę. Do samego ciasta dodałem również skórkę cytrynową, aby były jeszcze bardziej aromatyczne, a za sprawą cytrynowego kremu lemon curd, wyglądają niczym słoneczka!
Jeśli kochacie kwaśno-słodkie wypieki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na ciasteczka migdałowe z kremem cytrynowym. Dodatkowo to świetny pomysł na utylizację białek zalegających w lodówce. Ja zawsze po różnych wypiekach mam ich nadmiar, dlatego postanowiłem je tutaj wykorzystać.
PS. Te ciasteczka rosną jak szalone, więc zapewnijcie im spore odstępy na blaszce. W przepisie podałem, że można przygotować 12 sztuk, jednakże jeśli wolicie bardziej filigranowe wypieki, to możecie upiec z podanych proporcji również większą ilość.
Ciastka migdałowe z kremem cytrynowym
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 15 minut
Składniki na ciasteczka migdałowe z kremem cytrynowym:
Ciastka:
- 60 g białek (z 2 jajek)
- 150 g cukru
- 200 g mielonych migdałów bez skórki*
- 25 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
- skórka otarta z dwóch cytryn
Dodatkowo:
- cukier kryształ i cukier puder do obtoczenia
- pół porcji lemon curd z tego przepisu
Jak przygotować ciasteczka migdałowe z kremem cytrynowym?
- Białka w temperaturze pokojowej ubij na puch, następnie powoli wsypuj cukier i nie przerywaj ubijania. Powinna powstać lśniąca sztywna piana jak na bezę.
- Do piany dodaj skrobię oraz skórkę otartą z dwóch cytryn (sok wykorzystaj do lemon curd) i krótko zmiksuj do połączenia.
- Na sam koniec wsyp migdały zmielone na mąkę i zmiksuj masę krótko ponownie. Ciasto powinno być klejące, lecz dać się formować. W razie potrzeby dosyp odrobinę więcej skrobi.
- Z ciasta uformuj 12 kul wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej zrobić to rękoma zwilżonymi wodą lub olejem. Każdą kulę obtocz najpierw w cukrze kryształ, a następnie w cukrze pudrze.
- Kulki z ciasta ułóż na dwóch blaszkach pokrytych papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (mocno rosną).
- Przy pomocy łyżeczki oprószonej cukrem pudrem zrób w ciastkach dołeczki. Posyp je z wierzchu ponownie cukrem pudrem i odstaw na kwadrans do przeschnięcia.
- Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 12-15 minut do złotego koloru.
- Od razu po wyjęciu z piekarnika ponownie zrób łyżeczką dołeczki, aby było sporo miejsca na krem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Gotowe ciastka napełnij kremem cytrynowym lemon curd. Przechowuj w lodówce do momentu podania. Najlepiej smakują w dniu przygotowania.
UWAGI
*Można kupić również migdały w słupkach lub płatkach i zmielić je blenderem na mąkę.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square