Chrupiący łosoś z sałatką z soczewicy i cieciorki
Dziś w zabieganiu. Błyskawicznie i na temat.
Propozycja na super szybki i zdrowy obiadek.
Zacznijcie od ugotowania soczewicy, w międzyczasie zróbcie rybę. Na koniec wystarczy wymieszać składniki sałatki i ... zajadać.
Polecam!
Chrupiący łosoś z sałatką z soczewicy i cieciorki.
(porcja dla dwóch osób)
2 kawałki łososia, ze skórą (każdy mniej więcej po 150 - 200 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz, do smaku
1 puszka ciecierzycy
1 szklanka soczewicy, ugotowanej al dente (użyłam czarnej soczewicy)
1 duże pęczek pietruszki, drobno posiekanejgarść świeżej kolendry
dressing:
kawałek świeżego imbiru, startego na tarce
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu (można zastąpić brązowym cukrem)
Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy kawałki łososia skórą do dołu (ważne!), dociskamy do patelni, smażymy na średnim ogniu przez 7 - 10 min - czas smażenia zależny od grubości ryby; skóra powinna być mocno zarumieniona i super - chrupiąca. Odwracamy łososia na druga stronę, i obsmażamy jeszcze 2 minuty.
W międzyczasie mieszamy ugotowaną soczewicę z odsączoną z puszki cieciorką, dodajemy posiekaną pietruszkę.
W miseczce łączymy wszystkie składniki dressingu, mieszamy z sałatką.
Na talerze wykładamy sałatkę, na wierzchu kładziemy chrupiącego łososia. Całość można posypać świeżą kolendrą.
Smacznego!
• • •
Crispy skin salmon with lentil and chick peas salad.
(portion for two people)
2 pieces of salmon, skin on (each approximately 150 - 200 g)
2 tablespoons olive oil
salt and pepper to taste
1 can chickpeas
1 cup lentils, cooked al dente
1 large bunch of parsley, finely chopped
handful fresh coriander
Dressing:
piece of fresh ginger, finely grated
2 tablespoons extra virgin olive oil
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon of liquid honey (or brown sugar)
Wash and dry the salmon with a paper towel. Lightly season with salt and pepper. Warm up the olive oil in a frying pan, arrange the pieces of salmon skin-side down (important!), Fry over medium heat for 7 - 10 minutes - cooking time depends on the thickness of the fish; the skin should be golden brown and super crispy. Turn the salmon to the other side, and fry for another 2 minutes.
In the meantime, mix the cooked lentils with drained canned chickpeas, add the chopped parsley.
In a bowl, combine all dressing ingredients, mix it with salad.
Divide salad onto the plates, put the crispy salmon on top. Sprinkle with fresh coriander.
Enjoy!