Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra)

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciepła alternatywa dla sylwestrowych kanapek. Chrupiące, wyjęte prosto z pieca ziemniaczki (przypominają nieco małe ziemniaczane placuszki), podane z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i porcją wędzonego łososia to naprawdę pyszna, a przy tym wyjątkowo (!) prosta w przygotowaniu przekąska (świetna także dla osób na diecie bezglutenowej!).

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczywiście śmietana+łosoś to nie jedyna możliwość podania tak upieczonych ziemniaczków. Możecie dodać sos tzatziki (przepis TU), hummus (przepis TU) czy nawet kawior. W końcu to Sylwester, można zaszaleć!

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ważne, żeby do pieczenia wybrać odpowiednie ziemniaki (najlepiej szukać takich opisanych na opakowaniu jako typ do pieczenia właśnie), a do tego małe sztuki- otrzymacie wtedy ładne, kształtne „placuszki”. Do przepisu ziemniaczki gotujemy w mundurkach, a gdy lekko ostygną – spłaszczamy je (dłonią lub np. dnem salaterki) na kształt płaskiego placuszka Potem tylko sól, wieżo mielony pieprz, odrobina oliwy i ziemniaczki trafiają pod grill piekarnika. Gdy staną się chrupiące, nakładamy na nie wybrane dodatki.

Składniki:
  • ziemniaki - ok. 15 małych sztuk, odmiana do pieczenia
  • oliwa - ok. 4 łyżki
  • sól, świeżo mielony pieprz - do smaku
  • śietana kwaśna 18% - 1 duże opakowanie
  • łosoś wędzny - ok. 200 g lub inna ulubiona ryba
  • koperek, kapary, cząstki cytryny - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj „w mundurkach” (nie obrane) do miękkości. Lekko ostudź.

Każdy ziemniak spłaszcz dłonią (lub np. dnem miseczki) na płaski placuszek (zdjęcie obok). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy ziemniak oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem  skrop oliwą. Wstaw pod rozgrzany do temp. 220 oC grill kuchenki. Piecz ok. 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią i staną lekko chrupiące.

Upieczone ziemniaki ułóż na półmisku, na wierzch każdej porcji nałóż łyżeczkę śmietany, łososia, oprósz pieprzem, podawaj z cząstką cytryny.

Przepisy z tych kategorii

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Botwinka z jajkiem i ziemniaka…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tradycyjna carbonara
1

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

Sałatka z czosnku niedźwiedzie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Zielona Misa Buddy. Co ma  Budda do miski?

Zielona Misa Buddy. Co ma Bud…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

„Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką

„Straccetti” z polędwicy woło…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki zapiekane z ricottą i szpinakiem
1

Naleśniki zapiekane z ricottą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Babka szpinakowa z cukrem bazyliowym i lukrem z młodego jęczmienia

Babka szpinakowa z cukrem bazy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczone ziemniaki z ziołami
3

Pieczone ziemniaki z ziołami

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Suszone pomidory w oleju
1

Suszone pomidory w oleju

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Duszona kaczka z oliwkami – prosty przepis
1

Duszona kaczka z oliwkami – pr…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Makaron z pesto z awokado
1

Makaron z pesto z awokado

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy