Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra)

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciepła alternatywa dla sylwestrowych kanapek. Chrupiące, wyjęte prosto z pieca ziemniaczki (przypominają nieco małe ziemniaczane placuszki), podane z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i porcją wędzonego łososia to naprawdę pyszna, a przy tym wyjątkowo (!) prosta w przygotowaniu przekąska (świetna także dla osób na diecie bezglutenowej!).

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczywiście śmietana+łosoś to nie jedyna możliwość podania tak upieczonych ziemniaczków. Możecie dodać sos tzatziki (przepis TU), hummus (przepis TU) czy nawet kawior. W końcu to Sylwester, można zaszaleć!

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ważne, żeby do pieczenia wybrać odpowiednie ziemniaki (najlepiej szukać takich opisanych na opakowaniu jako typ do pieczenia właśnie), a do tego małe sztuki- otrzymacie wtedy ładne, kształtne „placuszki”. Do przepisu ziemniaczki gotujemy w mundurkach, a gdy lekko ostygną – spłaszczamy je (dłonią lub np. dnem salaterki) na kształt płaskiego placuszka Potem tylko sól, wieżo mielony pieprz, odrobina oliwy i ziemniaczki trafiają pod grill piekarnika. Gdy staną się chrupiące, nakładamy na nie wybrane dodatki.

Składniki:
  • ziemniaki - ok. 15 małych sztuk, odmiana do pieczenia
  • oliwa - ok. 4 łyżki
  • sól, świeżo mielony pieprz - do smaku
  • śietana kwaśna 18% - 1 duże opakowanie
  • łosoś wędzny - ok. 200 g lub inna ulubiona ryba
  • koperek, kapary, cząstki cytryny - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj „w mundurkach” (nie obrane) do miękkości. Lekko ostudź.

Każdy ziemniak spłaszcz dłonią (lub np. dnem miseczki) na płaski placuszek (zdjęcie obok). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy ziemniak oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem  skrop oliwą. Wstaw pod rozgrzany do temp. 220 oC grill kuchenki. Piecz ok. 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią i staną lekko chrupiące.

Upieczone ziemniaki ułóż na półmisku, na wierzch każdej porcji nałóż łyżeczkę śmietany, łososia, oprósz pieprzem, podawaj z cząstką cytryny.

Przepisy z tych kategorii

Serowe talarki z orzechami

Serowe talarki z orzechami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Hummus z pieczoną marchewką
2

Hummus z pieczoną marchewką

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Nóżki w galarecie w jajecznej foremce

Nóżki w galarecie w jajecznej…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tatar wołowy klasyczny z ogórkiem konserwowym i marynowanymi prawdziwkami

Tatar wołowy klasyczny z ogórk…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Muffiny a'la pizza

Muffiny a'la pizza

Beti Beti
kruche babeczki

Śledzie w sosie curry
1

Śledzie w sosie curry

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika
2

Ziemniaki faszerowane boczkiem…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Śledzie w śmietanie
1

Śledzie w śmietanie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prażona ciecierzyca po indyjsku – zdrowy zamiennik chipsów

Prażona ciecierzyca po indyjsk…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tosty zapiekane z roladą kozią, salsą warzywną i pesto z liści rzodkiewek
1

Tosty zapiekane z roladą kozią…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem
3

Wytrawne muffiny z papryką, ol…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zawijaski z pastą serową
1

Zawijaski z pastą serową

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze