Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra)

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciepła alternatywa dla sylwestrowych kanapek. Chrupiące, wyjęte prosto z pieca ziemniaczki (przypominają nieco małe ziemniaczane placuszki), podane z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i porcją wędzonego łososia to naprawdę pyszna, a przy tym wyjątkowo (!) prosta w przygotowaniu przekąska (świetna także dla osób na diecie bezglutenowej!).

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczywiście śmietana+łosoś to nie jedyna możliwość podania tak upieczonych ziemniaczków. Możecie dodać sos tzatziki (przepis TU), hummus (przepis TU) czy nawet kawior. W końcu to Sylwester, można zaszaleć!

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ważne, żeby do pieczenia wybrać odpowiednie ziemniaki (najlepiej szukać takich opisanych na opakowaniu jako typ do pieczenia właśnie), a do tego małe sztuki- otrzymacie wtedy ładne, kształtne „placuszki”. Do przepisu ziemniaczki gotujemy w mundurkach, a gdy lekko ostygną – spłaszczamy je (dłonią lub np. dnem salaterki) na kształt płaskiego placuszka Potem tylko sól, wieżo mielony pieprz, odrobina oliwy i ziemniaczki trafiają pod grill piekarnika. Gdy staną się chrupiące, nakładamy na nie wybrane dodatki.

Składniki:
  • ziemniaki - ok. 15 małych sztuk, odmiana do pieczenia
  • oliwa - ok. 4 łyżki
  • sól, świeżo mielony pieprz - do smaku
  • śietana kwaśna 18% - 1 duże opakowanie
  • łosoś wędzny - ok. 200 g lub inna ulubiona ryba
  • koperek, kapary, cząstki cytryny - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj „w mundurkach” (nie obrane) do miękkości. Lekko ostudź.

Każdy ziemniak spłaszcz dłonią (lub np. dnem miseczki) na płaski placuszek (zdjęcie obok). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy ziemniak oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem  skrop oliwą. Wstaw pod rozgrzany do temp. 220 oC grill kuchenki. Piecz ok. 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią i staną lekko chrupiące.

Upieczone ziemniaki ułóż na półmisku, na wierzch każdej porcji nałóż łyżeczkę śmietany, łososia, oprósz pieprzem, podawaj z cząstką cytryny.

Przepisy z tych kategorii

Zupa szpinakowa z łososiem
1

Zupa szpinakowa z łososiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta ze szparagami i łososiem

Tarta ze szparagami i łososiem

A_SE A_SE
Shabbyeat

Łosoś z musztardą i miodem
1

Łosoś z musztardą i miodem

figmara figmara
figowe smaki

Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem

Muffiny jajeczne z łososiem i…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Kanapka z łososiem, awokado i serkiem kozim
1

Kanapka z łososiem, awokado i…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Makrela pieczona z kolendrą i czosnkiem

Makrela pieczona z kolendrą i…

Beti Beti
kruche babeczki

Włoska zupa z dorszem
1

Włoska zupa z dorszem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tatar z tuńczyka na musie z awokado

Tatar z tuńczyka na musie z aw…

food² food²
Food Square

Dorsz z patelni z tymiankiem - szybki obiad
1

Dorsz z patelni z tymiankiem -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Koperkowa polędwica z dorsza z batatami
2

Koperkowa polędwica z dorsza z…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Dorsz zapiekany z warzywami

Dorsz zapiekany z warzywami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty