Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra)
Ciepła alternatywa dla sylwestrowych kanapek. Chrupiące, wyjęte prosto z pieca ziemniaczki (przypominają nieco małe ziemniaczane placuszki), podane z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i porcją wędzonego łososia to naprawdę pyszna, a przy tym wyjątkowo (!) prosta w przygotowaniu przekąska (świetna także dla osób na diecie bezglutenowej!).
Oczywiście śmietana+łosoś to nie jedyna możliwość podania tak upieczonych ziemniaczków. Możecie dodać sos tzatziki (przepis TU), hummus (przepis TU) czy nawet kawior. W końcu to Sylwester, można zaszaleć!
Ważne, żeby do pieczenia wybrać odpowiednie ziemniaki (najlepiej szukać takich opisanych na opakowaniu jako typ do pieczenia właśnie), a do tego małe sztuki- otrzymacie wtedy ładne, kształtne „placuszki”. Do przepisu ziemniaczki gotujemy w mundurkach, a gdy lekko ostygną – spłaszczamy je (dłonią lub np. dnem salaterki) na kształt płaskiego placuszka Potem tylko sól, wieżo mielony pieprz, odrobina oliwy i ziemniaczki trafiają pod grill piekarnika. Gdy staną się chrupiące, nakładamy na nie wybrane dodatki.
Składniki:- ziemniaki - ok. 15 małych sztuk, odmiana do pieczenia
- oliwa - ok. 4 łyżki
- sól, świeżo mielony pieprz - do smaku
- śietana kwaśna 18% - 1 duże opakowanie
- łosoś wędzny - ok. 200 g lub inna ulubiona ryba
- koperek, kapary, cząstki cytryny - do podania, opcjonalnie
Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj „w mundurkach” (nie obrane) do miękkości. Lekko ostudź.
Każdy ziemniak spłaszcz dłonią (lub np. dnem miseczki) na płaski placuszek (zdjęcie obok). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy ziemniak oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem skrop oliwą. Wstaw pod rozgrzany do temp. 220 oC grill kuchenki. Piecz ok. 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią i staną lekko chrupiące.
Upieczone ziemniaki ułóż na półmisku, na wierzch każdej porcji nałóż łyżeczkę śmietany, łososia, oprósz pieprzem, podawaj z cząstką cytryny.