Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra)

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciepła alternatywa dla sylwestrowych kanapek. Chrupiące, wyjęte prosto z pieca ziemniaczki (przypominają nieco małe ziemniaczane placuszki), podane z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i porcją wędzonego łososia to naprawdę pyszna, a przy tym wyjątkowo (!) prosta w przygotowaniu przekąska (świetna także dla osób na diecie bezglutenowej!).

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczywiście śmietana+łosoś to nie jedyna możliwość podania tak upieczonych ziemniaczków. Możecie dodać sos tzatziki (przepis TU), hummus (przepis TU) czy nawet kawior. W końcu to Sylwester, można zaszaleć!

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ważne, żeby do pieczenia wybrać odpowiednie ziemniaki (najlepiej szukać takich opisanych na opakowaniu jako typ do pieczenia właśnie), a do tego małe sztuki- otrzymacie wtedy ładne, kształtne „placuszki”. Do przepisu ziemniaczki gotujemy w mundurkach, a gdy lekko ostygną – spłaszczamy je (dłonią lub np. dnem salaterki) na kształt płaskiego placuszka Potem tylko sól, wieżo mielony pieprz, odrobina oliwy i ziemniaczki trafiają pod grill piekarnika. Gdy staną się chrupiące, nakładamy na nie wybrane dodatki.

Składniki:
  • ziemniaki - ok. 15 małych sztuk, odmiana do pieczenia
  • oliwa - ok. 4 łyżki
  • sól, świeżo mielony pieprz - do smaku
  • śietana kwaśna 18% - 1 duże opakowanie
  • łosoś wędzny - ok. 200 g lub inna ulubiona ryba
  • koperek, kapary, cząstki cytryny - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj „w mundurkach” (nie obrane) do miękkości. Lekko ostudź.

Każdy ziemniak spłaszcz dłonią (lub np. dnem miseczki) na płaski placuszek (zdjęcie obok). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy ziemniak oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem  skrop oliwą. Wstaw pod rozgrzany do temp. 220 oC grill kuchenki. Piecz ok. 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią i staną lekko chrupiące.

Upieczone ziemniaki ułóż na półmisku, na wierzch każdej porcji nałóż łyżeczkę śmietany, łososia, oprósz pieprzem, podawaj z cząstką cytryny.

Przepisy z tych kategorii

Kopytka
2

Kopytka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sasznie
3

Sasznie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szaszłyki mięsno-ziemniaczane
2

Szaszłyki mięsno-ziemniaczane

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki jak z ogniska
2

Ziemniaki jak z ogniska

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa ogórkowa z ziemniakami
1

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim
2

Sałatka ziemniaczana z ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Filety kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem
2

Filety kurczaka w kremowym sos…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Koktajl ze szpinakiem i ananasem
1

Koktajl ze szpinakiem i ananas…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym
1

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Marynowane ogórki w curry
4

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka serowa z sosem rzodkiewkowym
1

Sałatka serowa z sosem rzodkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu