Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra)

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciepła alternatywa dla sylwestrowych kanapek. Chrupiące, wyjęte prosto z pieca ziemniaczki (przypominają nieco małe ziemniaczane placuszki), podane z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i porcją wędzonego łososia to naprawdę pyszna, a przy tym wyjątkowo (!) prosta w przygotowaniu przekąska (świetna także dla osób na diecie bezglutenowej!).

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczywiście śmietana+łosoś to nie jedyna możliwość podania tak upieczonych ziemniaczków. Możecie dodać sos tzatziki (przepis TU), hummus (przepis TU) czy nawet kawior. W końcu to Sylwester, można zaszaleć!

Zdjęcie - Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ważne, żeby do pieczenia wybrać odpowiednie ziemniaki (najlepiej szukać takich opisanych na opakowaniu jako typ do pieczenia właśnie), a do tego małe sztuki- otrzymacie wtedy ładne, kształtne „placuszki”. Do przepisu ziemniaczki gotujemy w mundurkach, a gdy lekko ostygną – spłaszczamy je (dłonią lub np. dnem salaterki) na kształt płaskiego placuszka Potem tylko sól, wieżo mielony pieprz, odrobina oliwy i ziemniaczki trafiają pod grill piekarnika. Gdy staną się chrupiące, nakładamy na nie wybrane dodatki.

Składniki:
  • ziemniaki - ok. 15 małych sztuk, odmiana do pieczenia
  • oliwa - ok. 4 łyżki
  • sól, świeżo mielony pieprz - do smaku
  • śietana kwaśna 18% - 1 duże opakowanie
  • łosoś wędzny - ok. 200 g lub inna ulubiona ryba
  • koperek, kapary, cząstki cytryny - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj „w mundurkach” (nie obrane) do miękkości. Lekko ostudź.

Każdy ziemniak spłaszcz dłonią (lub np. dnem miseczki) na płaski placuszek (zdjęcie obok). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy ziemniak oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem  skrop oliwą. Wstaw pod rozgrzany do temp. 220 oC grill kuchenki. Piecz ok. 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią i staną lekko chrupiące.

Upieczone ziemniaki ułóż na półmisku, na wierzch każdej porcji nałóż łyżeczkę śmietany, łososia, oprósz pieprzem, podawaj z cząstką cytryny.

Przepisy z tych kategorii

Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych

Muffiny szpinakowo kokosowe dl…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Szparagi w cieście francuskim
1

Szparagi w cieście francuskim

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Gofry wytrawne – kukurydziane
2

Gofry wytrawne – kukurydziane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczona ciecierzyca chipotle

Pieczona ciecierzyca chipotle

Tyna Tyna
In cooking we trust

Spiralne ciasto z pokrzywą i fetą. Fragment…
1

Spiralne ciasto z pokrzywą i f…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Pierogi drożdżowe z pokrzywą

Pierogi drożdżowe z pokrzywą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Młoda kapusta z ziemniakami
2

Młoda kapusta z ziemniakami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chleb z ziemniakami
1

Chleb z ziemniakami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem
1

Makowe pierogi orkiszowe z rus…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i pieczonym łososiem

Sałatka ziemniaczana z jajkiem…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Naleśniki z batatów

Naleśniki z batatów

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit