Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą

Uwielbiam śniadania serwowane na ciepło. W tygodniu raczej trudno znaleźć z rana czas na przygotowanie takiego śniadania, bo z reguły wszyscy jesteśmy zabiegani. W sobotę i niedzielę warto jednak poświęcić chwilkę dłużej na przyrządzenie czegoś ciepłego a jednocześnie innego niż popularna jajecznica, omlet czy kiełbaski. Ciepłe i chrupiące bułeczki z bogatym w witaminy szpinakiem oraz kremowym serem to bardzo smaczny i przyjemny początek dnia. Doskonale smakują również na zimno więc można je z powodzeniem zabrać np. na drugie śniadanie lub piknik. Życzę smacznego.

 

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  2

Czas wykonania – 25-30 min.

Stopień trudności –  łatwy



 Składniki:

  • 2 bułki,
  • 150 g szpinaku mrożonego w liściach,
  • 70 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego,
  • 2  łyżeczki gęstej śmietany,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • szczypta chili w płatkach,
  • sól
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki wody

 

Sposób wykonania:

  1. do garnka wlewamy wodę, wrzucamy szpinak i gotujemy pod przykryciem około 5 min., kiedy płyn odparuje zestawiamy z ognia,
  2. dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszony ser, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i chili, wszystko dokładnie mieszamy,
  3. następnie przygotowujemy bułki jak na zdjęciu nr 1 –odcinamy czubek bułki a środek wydrążamy, następnie skórkę bułek spryskujemy delikatnie oliwą z oliwek ( możemy użyć też pędzelka),

 

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4.  środek napełniamy szpinakiem z serem i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180˚C na 12-15 min.

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.  po upływie 8 mim. przykrywamy bułki odciętymi wcześniej czubkami i zapiekamy jeszcze aż się delikatnie przyrumienią,

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwaga!  Opcję nagrzewania piekarnika ustawiamy w pozycji nagrzewania od dołu a półkę ustawiamy w pozycji środkowej.Smacznego!

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placuszki dyniowo-bananowe

Placuszki dyniowo-bananowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gruszki gotowane w winie z czekoladą

Gruszki gotowane w winie z cze…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pappardelle z cukinią i gorgonzolą

Pappardelle z cukinią i gorgon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Naleśniki a'la mango lassi

Naleśniki a'la mango lassi

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Czarna fasola z chorizo

Czarna fasola z chorizo

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
2

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Mielone paprykowe
4

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami
1

Przepis na naleśniki gryczane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym
1

Tosty francuskie z ciepłym sos…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
5

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki