Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą
Uwielbiam śniadania serwowane na ciepło. W tygodniu raczej trudno znaleźć z rana czas na przygotowanie takiego śniadania, bo z reguły wszyscy jesteśmy zabiegani. W sobotę i niedzielę warto jednak poświęcić chwilkę dłużej na przyrządzenie czegoś ciepłego a jednocześnie innego niż popularna jajecznica, omlet czy kiełbaski. Ciepłe i chrupiące bułeczki z bogatym w witaminy szpinakiem oraz kremowym serem to bardzo smaczny i przyjemny początek dnia. Doskonale smakują również na zimno więc można je z powodzeniem zabrać np. na drugie śniadanie lub piknik. Życzę smacznego.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 25-30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 2 bułki,
- 150 g szpinaku mrożonego w liściach,
- 70 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego,
- 2 łyżeczki gęstej śmietany,
- 1 mały ząbek czosnku,
- szczypta chili w płatkach,
- sól
- pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki wody
Sposób wykonania:
- do garnka wlewamy wodę, wrzucamy szpinak i gotujemy pod przykryciem około 5 min., kiedy płyn odparuje zestawiamy z ognia,
- dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszony ser, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i chili, wszystko dokładnie mieszamy,
- następnie przygotowujemy bułki jak na zdjęciu nr 1 –odcinamy czubek bułki a środek wydrążamy, następnie skórkę bułek spryskujemy delikatnie oliwą z oliwek ( możemy użyć też pędzelka),
4. środek napełniamy szpinakiem z serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 12-15 min.
5. po upływie 8 mim. przykrywamy bułki odciętymi wcześniej czubkami i zapiekamy jeszcze aż się delikatnie przyrumienią,
Uwaga! Opcję nagrzewania piekarnika ustawiamy w pozycji nagrzewania od dołu a półkę ustawiamy w pozycji środkowej.Smacznego!