Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą

Uwielbiam śniadania serwowane na ciepło. W tygodniu raczej trudno znaleźć z rana czas na przygotowanie takiego śniadania, bo z reguły wszyscy jesteśmy zabiegani. W sobotę i niedzielę warto jednak poświęcić chwilkę dłużej na przyrządzenie czegoś ciepłego a jednocześnie innego niż popularna jajecznica, omlet czy kiełbaski. Ciepłe i chrupiące bułeczki z bogatym w witaminy szpinakiem oraz kremowym serem to bardzo smaczny i przyjemny początek dnia. Doskonale smakują również na zimno więc można je z powodzeniem zabrać np. na drugie śniadanie lub piknik. Życzę smacznego.

 

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  2

Czas wykonania – 25-30 min.

Stopień trudności –  łatwy



 Składniki:

  • 2 bułki,
  • 150 g szpinaku mrożonego w liściach,
  • 70 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego,
  • 2  łyżeczki gęstej śmietany,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • szczypta chili w płatkach,
  • sól
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki wody

 

Sposób wykonania:

  1. do garnka wlewamy wodę, wrzucamy szpinak i gotujemy pod przykryciem około 5 min., kiedy płyn odparuje zestawiamy z ognia,
  2. dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszony ser, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i chili, wszystko dokładnie mieszamy,
  3. następnie przygotowujemy bułki jak na zdjęciu nr 1 –odcinamy czubek bułki a środek wydrążamy, następnie skórkę bułek spryskujemy delikatnie oliwą z oliwek ( możemy użyć też pędzelka),

 

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4.  środek napełniamy szpinakiem z serem i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180˚C na 12-15 min.

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.  po upływie 8 mim. przykrywamy bułki odciętymi wcześniej czubkami i zapiekamy jeszcze aż się delikatnie przyrumienią,

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwaga!  Opcję nagrzewania piekarnika ustawiamy w pozycji nagrzewania od dołu a półkę ustawiamy w pozycji środkowej.Smacznego!

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

food² food²
Food Square

Gofry z tartych ziemniaków

Gofry z tartych ziemniaków

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Pâté z wędzonego łososia i mascarpone. Śniadanie dla Niej i dla Niego

Pâté z wędzonego łososia i mas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Burrata - z czym to się je

Burrata - z czym to się je

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Poduszeczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką
1

Poduszeczki z ciasta francuski…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Odrywane bułeczki z dżemem wiśniowym mojej mamy
1

Odrywane bułeczki z dżemem wiś…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Jagodzianki orkiszowe odrywane
1

Jagodzianki orkiszowe odrywane

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kociołek dziadka

Kociołek dziadka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Kokosowe ciasto z truskawkami i mango

Kokosowe ciasto z truskawkami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb