Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą

Uwielbiam śniadania serwowane na ciepło. W tygodniu raczej trudno znaleźć z rana czas na przygotowanie takiego śniadania, bo z reguły wszyscy jesteśmy zabiegani. W sobotę i niedzielę warto jednak poświęcić chwilkę dłużej na przyrządzenie czegoś ciepłego a jednocześnie innego niż popularna jajecznica, omlet czy kiełbaski. Ciepłe i chrupiące bułeczki z bogatym w witaminy szpinakiem oraz kremowym serem to bardzo smaczny i przyjemny początek dnia. Doskonale smakują również na zimno więc można je z powodzeniem zabrać np. na drugie śniadanie lub piknik. Życzę smacznego.

 

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  2

Czas wykonania – 25-30 min.

Stopień trudności –  łatwy



 Składniki:

  • 2 bułki,
  • 150 g szpinaku mrożonego w liściach,
  • 70 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego,
  • 2  łyżeczki gęstej śmietany,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • szczypta chili w płatkach,
  • sól
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki wody

 

Sposób wykonania:

  1. do garnka wlewamy wodę, wrzucamy szpinak i gotujemy pod przykryciem około 5 min., kiedy płyn odparuje zestawiamy z ognia,
  2. dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszony ser, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i chili, wszystko dokładnie mieszamy,
  3. następnie przygotowujemy bułki jak na zdjęciu nr 1 –odcinamy czubek bułki a środek wydrążamy, następnie skórkę bułek spryskujemy delikatnie oliwą z oliwek ( możemy użyć też pędzelka),

 

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4.  środek napełniamy szpinakiem z serem i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180˚C na 12-15 min.

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.  po upływie 8 mim. przykrywamy bułki odciętymi wcześniej czubkami i zapiekamy jeszcze aż się delikatnie przyrumienią,

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwaga!  Opcję nagrzewania piekarnika ustawiamy w pozycji nagrzewania od dołu a półkę ustawiamy w pozycji środkowej.Smacznego!

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jaglanka z sosem Tahini i granatem
1

Jaglanka z sosem Tahini i gran…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Domowy twarożek z rzodkiewką i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Omlet z mozzarellą i pomidoram…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Owsianka z gruszkami i żurawiną
1

Owsianka z gruszkami i żurawin…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Racuchy z gruszkami
1

Racuchy z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Rollsy z szynką i awokado - koreczki z tortilli

Rollsy z szynką i awokado - ko…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami

Pieczona kapusta z sosem pleśn…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kulki proteinowe
1

Kulki proteinowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości!

Serca karczochów zapiekane z p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łódeczki z farszem ruskim

Łódeczki z farszem ruskim

Tosia Tosia
Smakowity chleb