Chrupiące ogórki kiszone

Chrupiące ogórki kiszone

Ogórki kiszone to skarb, są znakomitym dodatkiem do ulubionej sałatki z serem bałkańskim i pomidorem, do obiadu, kanapek, do zupy ogórkowej z warzywami. Woda z kiszonek jest równie cenna jak ogórki, ma zbawienny wpływ na florę bakteryjną jelit, poprawia odporność.  Kiszonki są najlepszym i najtańszym sposobem, na dostarczenie naszemu organizmowi cennych bakterii kwasu mlekowego. Kiszenie ogórków jest dziecinnie łatwe, warto jednak pamiętać o kilku zasadach, bez których ogórki nie będą smaczne lub będą się źle przechowywać

Zdjęcie - Chrupiące ogórki kiszone - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiące ogórki kiszone /9 słoików o pojemności 450 ml

Składniki na chrupiące ogórki kiszone:

  • około 2 kg. świeżych i mniejszych ogórków
  • kilka gałązek koperku ( łodyżka z kwiatostanem )
  • główka czosnku
  • korzeń chrzanu
  • sól kamienna niejodowana do przetworów ( ważne )

Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone?

  1. Słoiki powinny być czyste i wyparzone
  2. Ogórki daj do miski z zimną wodą na około 30 – 40 minut, następnie umyj.
  3. Do każdego słoika, daj mniejszy baldachim kopru i kawałek łodyżki, dwa przekrojone na pół ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu ( średnica około 2 cm, długość około 6 cm ). Niektórzy dodają liść dębu i liść czarnej porzeczki.
  4. Przygotuj solankę  – na 1 litr wrzącej wody 1 łyżka soli
  5. Ogórki układaj ciasno, pionowo i pod lekkim skosem. Zalej solanką, do każdego słoika daj szczyptę cukru i zakręć.
  6. Zostaw w cieple na około dwa – trzy dni. Im cieplejsze otoczenie, proces fermentacji przebiega szybciej. Kiedy woda lekko zmętnieje, a ogórki zaczną zmieniać kolor, od razu przenieś słoiki do chłodniejszego pomieszczenia. Dobrze ukiszone ogórki, przechowują się do 12 – stu miesięcy.
  7. Kiszenie ogórków i kapusty, to od lat nasz sport narodowy- warto o tym pamiętać, otwierając kolejny słoik kiszonek 

Uwagi – nie kupuj ogórków po intensywnych opadach, ponieważ mogą szybko się psuć. Nie kupuj również ogórków z pierwszych zbiorów, ponieważ te są najbardziej nawożone.

 

Zdjęcie - Chrupiące ogórki kiszone - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów