Chrupiąca sałatka z kurczakiem
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 5minuty
Pozytywną stroną trwających upałów jest to, że człowiek nie ma ochoty na jedzenie w ciągu dnia. Zapas owoców, wody, ew, jakiś chłodnik wystarczają w zupełności. Dopiero pod wieczór, kiedy słupki rtęci nieco spadają przypominamy sobie, że coś by się jednak zjadło. Ale jeśli cały dzień nie jadło się ciężkiego jedzenia szkoda by było to zmarnować i obciążyć żołądek na noc. Dlatego od kilku dni przewidując taką sytuację przygotowuję sałatki. Zdrowe, smaczne i lekkie. Wczoraj miałam ochotę na mięso więc jest sałatka z kurczakiem. Chrupiące warzywa, aromatyczny dressing to właściwie wszystko czego potrzeba na koniec upalnego dnia.
Składniki- filet z kurczaka - 1
- czerwona cebula - 1
- ogórki - 2-3
- żółta papryka - 1
- pieczarki - 3-4
- sałata lodowa - 1/2 główki
- oliwa
- papryka mielona - 1 łyżka
- Składniki na sos
- oliwa z oliwek - 6 łyżek
- sok z limonki - 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- sól
- pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę do kubka, dodać oliwę, sok z limonki, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Filet z kurczaka pokroić w paski. Posypać mieloną papryką i usmażyć. Przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na talerzach ułożyć pokrojoną sałatę lodową, plasterki ogórka i pieczarek, paski papryki, krążki cebuli i usmażone kawałki kurczaka. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Przed podaniem schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce.
Smacznego:)