Chłodnik z ogórków

Zdjęcie - Chłodnik z ogórków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJedyna słuszna zupa na upały – chłodnik. U mnie dzisiaj z ogórków gruntowych, które w tym roku wyjątkowo obrodziły. Prosta zupa bez gotowania, wystarczy zmiksować ogórki z jogurtem i z warzywami, a następnie wszytko schłodzić. Do podania, dobre będą grzanki o czosnkowo – cebulowym aromacie 🙂

Składniki / 2 małe porcje
  • dwa duże ogórki gruntowe
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 razowa bułeczka
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
Bułkę razową kroję na małą kostkę. Ogórki obieram i kroję wzdłuż na dwie połowy, usuwam pestki. Miąższ kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do pojemnika blendera. Cebulę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku kroję na plasterki. Na patelni topię masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz, daję cebulę i czosnek, smażę krótko, do czasu kiedy cebula odparuje wodę. Cebulę i czosnek dodaję do ogórków. Na tą samą patelnię, daję kawałki razowej bułki. Grzanki podgrzewam mieszając, do zrumienienia. Do kielicha blendera, dodaję jogurt i koperek. Wszystko miksuję na krem, dodaję papryczkę chili i doprawiam do smaku. Krem schładzam w lodówce przynajmniej przez godzinę. Podaję z chrupiącymi grzankami. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Chłodnik z ogórków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chłodnik z ogórków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy