Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na miękko
Gdy upały dają się we znaki, najlepszym pomysłem na obiad jest chłodnik! To jedno z moich ulubionych dań na gorące letnie dni. Jest pożywne, orzeźwiające i z zasady nie wymaga gotowania – czy może być coś lepszego? ? Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na wspaniały chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na miękko. Wprawdzie trzeba podgotować bób oraz jajka, ale to zajmie to krótką chwilę, więc nie powinno to podgrzać zbytnio atmosfery w kuchni. ?
Chłodnik ten jest gęsty, treściwy i naprawdę pyszny. Przypomina trochę bułgarski tarator, ale przygotowałem go na bazie kefiru z dużą ilością ogórków i rzodkiewek i doprawiłem całość tradycyjnie świeżym koperkiem oraz czosnkiem. Młody bób świetnie komponuje się z zupą i stanowi doskonały pożywny dodatek, podobnie jak jajko na miękko z apetycznie płynącym żółtkiem. Danie można również skropić odrobiną oliwy z oliwek oraz podać ze świeżą miętą – też będzie pysznie! Gorąco liczę, że ten chłodnik z ogórka Wam posmakuje i stanie się Waszym ulubionym daniem na upalne dni! ?
Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na miękko
lość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut
SKŁADNIKI
Chłodnik:
- 1 l kefiru
- 3 ogórki szklarniowe lub 6 ogórków gruntowych
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek rzodkiewek
- 3-4 duże ząbki czosnku
- pieprz, sól
Dodatki:
- 500 g bobu
- 4 jajka
PRZYGOTOWANIE
Chłodnik
- Ogórka zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj 1 łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na kwadrans, a następnie odsącz z nadmiaru wody.
- Koperek drobno posiekaj. Rzodkiewki pokrój w nieduże paski.
- Do kefiru dodaj wszystkie warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Chłodnik wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny celem schłodzenia i przygotuj dodatki.
Dodatki
- Bób wrzuć do wrzącej wody, a następnie gotuj przez 8-10 minut tak, aby był al dente. Następnie odcedź go i wrzuć od razu do zimnej wody – dzięki temu będzie miał piękny zielony kolor.
- Po wystudzeniu bób wyłuskaj i odstaw.
- Jajka ugotuj na miękko (ok. 5-6 minut od zagotowania wody). Wystudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.
- Chłodnik przelej do głębokich talerzy albo misek. Podawaj z porcją bobu i przekrojonym na pół jajkiem. Możesz udekorować go dodatkowo koperkiem, pokrojoną rzodkiewką i polać odrobiną oliwy z oliwek.