Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na miękko

Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na miękko

Gdy upały dają się we znaki, najlepszym pomysłem na obiad jest chłodnik! To jedno z moich ulubionych dań na gorące letnie dni. Jest pożywne, orzeźwiające i z zasady nie wymaga gotowania – czy może być coś lepszego? ? Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na wspaniały chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na miękko. Wprawdzie trzeba podgotować bób oraz jajka, ale to zajmie to krótką chwilę, więc nie powinno to podgrzać zbytnio atmosfery w kuchni. ?

Chłodnik ten jest gęsty, treściwy i naprawdę pyszny. Przypomina trochę bułgarski tarator, ale przygotowałem go na bazie kefiru z dużą ilością ogórków i rzodkiewek i doprawiłem całość tradycyjnie świeżym koperkiem oraz czosnkiem. Młody bób świetnie komponuje się z zupą i stanowi doskonały pożywny dodatek, podobnie jak jajko na miękko z apetycznie płynącym żółtkiem. Danie można również skropić odrobiną oliwy z oliwek oraz podać ze świeżą miętą – też będzie pysznie! Gorąco liczę, że ten chłodnik z ogórka Wam posmakuje i stanie się Waszym ulubionym daniem na upalne dni! ?

Zdjęcie - Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na miękko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na miękko

lość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut

 SKŁADNIKI

Chłodnik:

  • 1 l kefiru
  • 3 ogórki szklarniowe lub 6 ogórków gruntowych
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • pieprz, sól

 

  Dodatki:

  • 500 g bobu
  • 4 jajka

PRZYGOTOWANIE

Chłodnik

  1. Ogórka zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj 1 łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na kwadrans, a następnie odsącz z nadmiaru wody.
  2. Koperek drobno posiekaj. Rzodkiewki pokrój w nieduże paski.
  3. Do kefiru dodaj wszystkie warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  4. Chłodnik wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny celem schłodzenia i przygotuj dodatki.

 

  Dodatki

  1. Bób wrzuć do wrzącej wody, a następnie gotuj przez 8-10 minut tak, aby był al dente. Następnie odcedź go i wrzuć od razu do zimnej wody – dzięki temu będzie miał piękny zielony kolor.
  2. Po wystudzeniu bób wyłuskaj i odstaw.
  3. Jajka ugotuj na miękko (ok. 5-6 minut od zagotowania wody). Wystudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.
  4. Chłodnik przelej do głębokich talerzy albo misek. Podawaj z porcją bobu i przekrojonym na pół jajkiem. Możesz udekorować go dodatkowo koperkiem, pokrojoną rzodkiewką i polać odrobiną oliwy z oliwek.

Zdjęcie - Chłodnik z ogórka z bobem i jajkiem na miękko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów