Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek

Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1½ l bulionu warzywnego
  • 500 ml kefiru
  • 12 jajek przepiórczych lub 6 kurzych
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól
  • pieprz
na salsę:
  • 200 g zielonego ogórka
  • 5 łyżek oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Liście botwinki razem z łodyżkami dokładnie płuczemy i siekamy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte buraczki, posiekane liście i łodyżki gotujemy w bulionie przez 7 min. Dodajemy starty na tarce czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy.


Chłodny barszczyk mieszamy z kefirem, doprawiamy sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem, dodajemy posiekany koperek.


Salsa:

Rzodkiewki siekamy w kosteczkę. Ogórka obieramy i pozbywamy się pestek. Pozostały miąższ siekamy w drobną kotkę i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem oraz olejem Kujawskim z czosnkiem. Salsę doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się przegryzły.


Jajka gotujemy na twardo.

Chłodnik podajemy w miseczkach z połówkami jajek i salsą.


Porada:

Jeśli udało nam się kupić dorodne pęczki botwinki, to nie wrzucajmy wszystkich liści od razu. Może się okazać, że chłodnik będzie za gęsty.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik z kalarepą
1

Chłodnik z kalarepą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Arbuzowe gazpacho
2

Arbuzowe gazpacho

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Tarator - chłodnik z ogórkami i orzechami
2

Tarator - chłodnik z ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gazpacho z pieczonych warzyw z limonką i awokado
2

Gazpacho z pieczonych warzyw z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i miętą
1

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Lekki chłodnik z botwinki

Lekki chłodnik z botwinki

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi

Zupa dyniowa z powidłami śliwk…

figmara figmara
figowe smaki

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust