Chlebek truskawkowy z orzechami pekan

Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g truskawek
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 50 g orzechów pekan
  • 2 jaja
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
na lukier:
  • 4-5 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 6 truskawek do dekoracji
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę o wymiarach ok. 12x27 cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką.


Truskawki pozbawiamy szypułek i miksujemy. Z powstałego musu odmierzamy 230 ml.


Orzechy grubo siekamy. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, posiekane orzechy, jaja, olej Kujawski i uprzednio odmierzony mus truskawkowy. Całość mieszamy ręcznie lub mikserem do połączenia składników. Przygotowaną masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 45-50 min. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.


Lukier:

Cukier puder ucieramy z gorącą wodą, aż powstanie lekko płynny lukier.


Wystudzony chlebek polewamy lukrem i dekorujemy połówkami truskawek.


Porada:

Do przygotowania chlebka poza sezonem możemy użyć truskawek mrożonych, po uprzednim rozmrożeniu.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z truskawkami i budyniem
1

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Naleśniki z budyniem i truskawkami
3

Naleśniki z budyniem i truskaw…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Torcik z masą śmietanową i truskawkami
1

Torcik z masą śmietanową i tru…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno bez cukru
1

Sernik na zimno bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą
2

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Kruche ze śliwkami i kaszą manną
2

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Odwrócone ciasto ananasowe - klasyczny amerykański przepis
1

Odwrócone ciasto ananasowe - k…

food² food²
Food Square

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu