Chlebek truskawkowy z orzechami pekan

Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek truskawkowy z orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g truskawek
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 50 g orzechów pekan
  • 2 jaja
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
na lukier:
  • 4-5 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 6 truskawek do dekoracji
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę o wymiarach ok. 12x27 cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką.


Truskawki pozbawiamy szypułek i miksujemy. Z powstałego musu odmierzamy 230 ml.


Orzechy grubo siekamy. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, posiekane orzechy, jaja, olej Kujawski i uprzednio odmierzony mus truskawkowy. Całość mieszamy ręcznie lub mikserem do połączenia składników. Przygotowaną masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 45-50 min. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.


Lukier:

Cukier puder ucieramy z gorącą wodą, aż powstanie lekko płynny lukier.


Wystudzony chlebek polewamy lukrem i dekorujemy połówkami truskawek.


Porada:

Do przygotowania chlebka poza sezonem możemy użyć truskawek mrożonych, po uprzednim rozmrożeniu.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Słodki sos chili bez  skrobi

Słodki sos chili bez skrobi

aronia aronia
Wiem co jem

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
2

Fuczki - bieszczadzkie placki…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto ucierane z serem
2

Ciasto ucierane z serem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Zupa cebulowa
2

Zupa cebulowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege

Ciasto dyniowe znakomite. Pros…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Maślankowe ciasto z truskawkami i kruszonką
3

Maślankowe ciasto z truskawkam…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tort czekoladowo truskawkowy
1

Tort czekoladowo truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kasza jaglana z truskawkami
1

Kasza jaglana z truskawkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Muffinki z truskawkami i serem
1

Muffinki z truskawkami i serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z mascarpone i owocami
1

Tarta z mascarpone i owocami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Relish truskawkowy z chilli

Relish truskawkowy z chilli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne