Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą

Zdjęcie - Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W ramach wydarzenia "Wypiekanie na śniadanie" Małgosia wybrała chlebek nadziewany szpinakiem i fetą pochodzący z książki Women's Weekly "The Baking Collection". Podałam go dzisiaj na obiad, ale równie dobrze można go zaserwować na przystawkę lub przekąskę podczas biesiadowania z przyjaciółmi. Efektowny, smaczny, na pewno zadowoli smakoszy szpinaku. I śmiem twierdzić, że również tych, którzy za nim nie przepadają;-)
Zdjęcie - Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą
na podstawie książki Women's Weekly
"The Baking Collection".
Składniki:

  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 średnia cebula biała, posiekane drobno,
  • 300g szpinaku baby,
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku,
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu,
  • 300 g przesianej mąki pszennej,
  • 80g przesianej mąki razowej,
  • 120g grubo tartego parmezanu (100 g dałam),
  • 250gml maślanki (dałam kefir),
  • 1 jajko,
  • 60g sera fety pokruszonego,
  • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki soli do ciasta.


Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciśnij nadmiar płynu i połącz go z ziołami.
Rozgrzej piekarnik do 200' ( ja bym rozgrzała do 180' ), wyłóż formę papierem do pieczenia.
Przesiej obie mąki do miski, wmieszaj połowę parmezanu, zrób dziurkę na środku mąkę i wbij w nią jajo, sól, proszek do pieczenia i dodaj maślankę. Zagnieć lepkie ciasto. Posyp stolnicę mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt 20cm x 30cm. Rozprowadź szpinak na cieście pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego boku, posypać pokruszoną fetą, resztą parmezanu wierzch nadzienia szpinakowego i zrolować mocno. Umieścić na blasze. Za pomocą ostrego noża przekrawać wierzch ciasta na osiem plasterków nie przecinając do końca. Posmarować odrobiną maślanki i piec 40 minut . Ostudzić przed podaniem.

Zdjęcie - Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Razem ze mną chlebek wypiekali:

Przepisy z tych kategorii

Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą

Chlebek nadziewany szpinakiem…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Bułeczki ze szpinakiem i fetą

Bułeczki ze szpinakiem i fetą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Rogaliki drożdżowe  zero waste
1

Rogaliki drożdżowe zero waste

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prosty biszkopt
1

Prosty biszkopt

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Gryczane bezglutenowe podpłomyki

Gryczane bezglutenowe podpłomy…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułeczki dynie z cynamonen

Bułeczki dynie z cynamonen

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb marchwiowy na zakwasie. Październikowa Piekarnia
1

Chleb marchwiowy na zakwasie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb marchwiowy na zakwasie
1

Chleb marchwiowy na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka
2

Najprostsze pszenne bułki bez…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!