Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby ciepłego pieczywa z czosnkowym masłem. To jedna z tych najprostszych i niezwykle uzależniających rzeczy, która smakuje wspaniale bez względu na okoliczności. Zwykle w ten sposób wykorzystuję chrupiącą bagietkę albo kawałki wczorajszego chleba, robiąc proste grzanki, bo to doskonały sposób na odratowanie czerstwego pieczywa. Jednak gdy mam trochę więcej czasu przygotowuję ciasto drożdżowe, które obficie smaruję masłem i piekę, aż cudownie się ono roztopi i wniknie pomiędzy kawałki pulchnego ciasta. Najbardziej lubię przygotowywać wtedy taki chlebek do odrywania, którym łatwo się podzielić, więc z powodzeniem można przygotować go na spotkanie ze znajomymi, imprezę czy też grilla.

Takie pieczywo można przygotować na wiele sposobów, formując wieniec, bułeczki, paluchy czy ślimaczki. Dzisiaj jednak postanowiłem upiec go w keksówce, układając kawałki ciasta, przypominające kromki, które z łatwością można od siebie oddzielić po upieczeniu. Taki chlebek do odrywania nie tylko jest bardzo praktyczny, co sprawia, że znika w tempie natychmiastowym, ale i wygląda bardzo efektownie. 😉 Zamiast klasycznego masła czosnkowego, postanowiłem dodać również trochę świeżych ziół – natki pietruszki i szczypiorku. Dzięki temu jest bardzo aromatyczny i ma apetyczny zielony kolor. Fajnie sprawdzi się tutaj również bazylia, która doskonale komponuje się z czosnkiem albo nawet gotowe pesto ze słoiczka. Możliwości jest więc sporo. 😉 Taki chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym smakuje doskonale, a zapach, który wydobywa się z piekarnika, podczas pieczenia sprawi, że dzień od razu stanie się lepszy. 😉

Zdjęcie - Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym 

Ilość porcji: 1 mała keksówka
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 650)
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • 50 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

 

  Masło czosnkowo-ziołowe:

  • 100 g miękkiego masła
  • mała natka pietruszki
  • mały pęczek szczypiorku
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

  1. Ze świeżych drożdży przygotuj rozczyn, rozprowadzając je w letniej wody z łyżeczką cukru oraz łyżką mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans. Suszone drożdże rozpuść tylko w wodzie.
  2. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem (jeśli nie został przygotowany rozczyn) w misie miksera i wlej wodę z drożdżami. Wbij jajka i zacznij zagniatać ciasto do połączenia się składników. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego.
  3. Kolejno dodaj roztopione i przestudzone masło i zagniataj dalej do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformuj z niego kulę, wstaw do miski i przykryj ściereczką. Ciasto odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

 

Masło czosnkowo-ziołowe

  1. Ząbki czosnku obierz, a zioła z grubsza posiekaj. Umieść je w kielichu blendera wraz z solą i masłem i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

 

Przygotowanie chlebka

  1. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj na stolnicy lub silikonowej macie na prostokąt o wymiarach ok. 40x60 cm. Wierzch ciasta posmaruj masłem czosnkowo-ziołowym, a następnie pokrój na 3 długie pasy o wysokości ok. 13 cm.
  2. Pasy z ciasta ułóż jeden na drugim (stroną z masłem do góry), a następnie pokrój na 8 prostokątów (kromek) o wymiarach ok. 13x7,5 cm.
  3. Keksówkę o wymiarach ok. 24x14 cm wyłóż papierem do pieczenia i układaj w niej prostokąty z ciasta dłuższym bokiem do góry tak, aby wypełnić niemalże całą foremkę. Chlebek odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzej do 200℃ i wstaw foremkę. Chlebek piecz przez około 25 minut do złotego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły.

Zdjęcie - Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy