Chleb z zaparką owsianą na zakwasie pszennym

Chleb z zaparką owsianą na zakwasie pszennym

Biały, pszenny chleb na zakwasie z dodatkiem zdrowej owsianki. Dla tych, którzy nie przepadają za mąką żytnią.
Chlebek o ładnej strukturze i delikatnym lekko kwaskowym posmaku.
Idealny na grzanki - wystarczy odrobina oliwy i dowolnego sera.
Przepis tworzyłam wg receptury znalezionej na stronie Zorry.
Zdjęcie - CHLEB Z ZAPARKĄ OWSIANĄ NA ZAKWASIE PSZENNYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb pszenny na zakwasie ZACZYN:

  • 16 dkg mąki pszennej
  • 16 dkg wody
  • 16 dkg zakwasu żytniego (dokarmionego przed 8-10 godzinami)
Składniki zaczynu wymieszać, odstawić na 8-10 godzin.

ZAPARKA OWSIANA:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłe lub góskie)
  • 1 szklanka wrzącej wody
Płatki zaparzyć wrzątkiem, przykryć i odstawić na 8-10 godzin.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 40 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg wody
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 6 łyżek otrębów owsianych (lub grubo zmielonych płatków)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
  • zaczyn
  • owsianka
Drożdże i miód wymieszać z ciepłą wodą.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na 10-15 minut i ponownie wyrobić.
Przełożyć do formy*, przykryć folią posmarowaną oliwą i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przez pierwsze 20 minut piec w temperaturze 220 stopni, potem zmniejszyć do 190 i piec kolejne 20-25 minut. * Ciasta jest dość dużo - za pierwszym razem piekłam go w mojej silikonowej kesówce - wyrósł bardzo wysoko. Za drugim razem piekłam w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zdjęcie - CHLEB Z ZAPARKĄ OWSIANĄ NA ZAKWASIE PSZENNYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb pszenny na zakwasie

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów