Chleb z zaparką owsianą na zakwasie pszennym
Biały, pszenny chleb na zakwasie z dodatkiem zdrowej owsianki. Dla tych, którzy nie przepadają za mąką żytnią.
Chlebek o ładnej strukturze i delikatnym lekko kwaskowym posmaku.
Idealny na grzanki - wystarczy odrobina oliwy i dowolnego sera.
Przepis tworzyłam wg receptury znalezionej na stronie Zorry.
Chleb pszenny na zakwasie
ZACZYN:
- 16 dkg mąki pszennej
- 16 dkg wody
- 16 dkg zakwasu żytniego (dokarmionego przed 8-10 godzinami)
ZAPARKA OWSIANA:
- 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłe lub góskie)
- 1 szklanka wrzącej wody
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 40 dkg mąki pszennej
- 10 dkg wody
- 2 dkg świeżych drożdży
- 6 łyżek otrębów owsianych (lub grubo zmielonych płatków)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soli
- zaczyn
- owsianka
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na 10-15 minut i ponownie wyrobić.
Przełożyć do formy*, przykryć folią posmarowaną oliwą i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przez pierwsze 20 minut piec w temperaturze 220 stopni, potem zmniejszyć do 190 i piec kolejne 20-25 minut. * Ciasta jest dość dużo - za pierwszym razem piekłam go w mojej silikonowej kesówce - wyrósł bardzo wysoko. Za drugim razem piekłam w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb pszenny na zakwasie Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: