Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Był weekend, miałem chwilę czasu więc kolejny chleb zrobiłem. Ostatnio w każdy weekend staram się chleby piec. Nawet teraz kolejny już mi wyrasta. Więc za parę dni będzie na blogu pewnie. Cieszę się, że znowu wróciłem do pieczenia chlebów, przyda się kilka świeżych przepisów :) W końcu blog musi tętnić życiem, musi się coś dziać. Teraz więc zapraszam was na bardzo prosty w zrobieniu pszenno żytni chleb na zakwasie. Nie bójcie się zakwasówców, one nie są tak straszne jak niektórzy o nich mówią. Czytałem kilka razy, że ludzie nie chcą ich robić, bo to czasu dużo, trudne są, nie wyrastają... Przygotowałem zatem dla was przepis najprostszy z możliwych, serio. Nie może się nie udać.

Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego, 130 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 250 g wody, 
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 12 godzin. Tak mniej więcej 12-16 godzin.

Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej, cały zaczyn, 350 ml wody, 100 g słonecznika, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy, np. dużą drewnianą łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne więc nie nadaje się do wyrabiania rękami. Zresztą nie musimy nawet wyrabiać za bardzo, wystarczy 5 minut mieszania. I przelewamy ciasto do keksówki (jednej dużej lub dwóch małych). Tak żeby sięgało do połowy formy. Foremka oczywiście wyłożona papierem do pieczenia. Albo po prostu silikonowa, wówczas niczym nie wykładamy. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy na kilkanaście godzin do wyrośnięcia. Czas może być różny, w zależności od wielu czynników. Przy sprzyjających warunkach może i po kilku godzinach już wyrosnąć, przy mniej sprzyjających nawet i z 16-18 godzin trzeba czekać. Jest sztuczka, która pomoże nam przyspieszyć proces wyrastania. Jeżeli mamy piekarnik z dość dokładną regulacją temperatury to możemy ustawić go na grzanie na około 40-45 stopni i wstawić chleb do wyrastania. W takiej temperaturze wyrośnie w ciągu kilku godzin.
Gdy chleb wyrośnie do brzegów formy wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb