Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie II

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny w ostatnim czasie orkiszowo-żytni na zakwasie. A to wszystko za sprawą e-mąka.pl. Dostarczyli mi tyle mąki, że pewnie mógłbym jakiś magazyn otworzyć, czy inny sklep :) No więc co mam robić? Piekę i piekę...Przepis podpatrzyłem na blogu Nasze życie od kuchni (i oczywiście jak zawsze poddałem drobnym modyfikacjom). Z początku nie bardzo się zorientowałem w ilości składników i dopiero potem się ogarnąłem, że wyjdą mi z tego 3 bochenki, hehe. Ale nie ma problemu, dwa zamroziłem (w sumie często tak robię) - będą na później.
Zaczyn: 100 g zakwasu, 100 g mąki żytniej typ 720, 50 g mąki żytniej typ 2000, 150 ml wody
Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 8-12 godzin wcześniej. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, aż uzyskamy jednolitą gładką masę, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
"Zasmażka":150 g mąki żytniej typ 720, 350 ml wody
Mąkę prażymy na suchej patelni pilnując żeby się nie przypaliła. Przesypujemy do miski i zalewamy wodą. Mieszamy dokładnie żeby grudek nie było, aż wszystko wymieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
Ciasto właściwe: zaczyn, zasmażka, 480 ml wody, 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru, 500 g mąki orkiszowej typ 850, 500 g mąki żytniej typ 720,
Mieszamy ciasto przez 10 minut. Niestety będzie się paskudnie kleiło, ale takie ma być. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (ciasto się naprawdę klei więc papier do pieczenia będzie najlepszą opcją. Myślę, że nawet do natłuszczonych foremek może chleb przywrzeć) i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 3 godziny.Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleby przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.Smacznego!
Zdjęcie - Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb