Chleb na zakwasie z burakami i orzechami
To był trochę eksperymentalny wypiek. Nie bardzo wiedziałam, jak buraczki zagrają w bochenku chleba - czy nie nadadzą zbyt ziemistego posmaku i czy nie przytłoczą smakiem całości. Chleb wyszedł bardzo fajny. Może nie jest to pieczywo na codzienne pieczenie, ale dla urozmaicenia domowej piekarni nada się idealnie.
Ponownie chciałam polecić Wam drugi numer Kotła, w którym obok artykułu o rodzajach mąki przedstawiłam właśnie ten chlebek.
Chleb na zakwasie z burakami i orzechami
SKŁADNIKI:
(na 1 bochenek)
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 850
- 150 g startych na tarce ugotowanych lub upieczonych buraków
- garść orzechów włoskich
- ok. 1⁄2 szklanki letniej wody
- 1 płaska łyżka soli
Wyrób ciasto na chleb. Po zagnieceniu powinno być elastyczne i gładkie, powinniśmy też zaobserwować tworzącą się siatkę glutenową. Do wyrabiania tego rodzaju pieczywa świetnie sprawdzi się robot z hakiem.
Odstaw na 15 minut, dodaj buraki oraz połamane na mniejsze kawałki orzechy i ponownie wyrób.
Ciasto przełóż do formy. Aby uchronić powierzchnię bochenka przed wysychaniem, przykryj go folią spożywczą posmarowaną cieniutko olejem. Formę odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piecz 45 minut w temperaturze 220°C, a gotowy wystudź na kratce.
Chleb na zakwasie z burakami i orzechami
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: