Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem
Mam słabość do chlebków do odrywania, dlatego powracam do nich od czasu do czasu. Tym razem nabrałam ochoty na połączenie szpinaku ze słodkawą żurawiną i słonym kozim serem. Farszem posmarowałam rozwałkowane ciasto drożdżowe, podzieliłam na mniejsze prostokąty, poskładałam je i ułożyłam ciasno w formie.
Po upieczeniu wyszedł z tego szpinakowy chlebek, który można kroić lub odrywać po kawałku, jak kto woli A jest przepyszny i szybko znika!
Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 1 Składniki
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 160 ml letniej wody
- Farsz:
- 150 g świeżego szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g śmietanki kremówki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 50 g koziego sera
- Wierzch:
- Białko
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto 5 minut (może być mikserem), zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
- W tym czasie na oliwie podsmażamy szpinak z czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy żurawinę, przyprawy i kremówkę. Dusimy kilka minut, aż kremówka wyparuje i zostanie gęsty szpinak. Studzimy.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Wałkujemy na duży prostokąt, wykładamy farsz na całej powierzchni, posypujemy tartym kozim serem, zostawiamy wolne "ramki".
- Ciasto dzielimy na mniejsze prostokąty (nie muszą być równe) i każdy z nich składamy na pół.
- Układamy je w formie keksówce (12x4cm)wyłożonej pergaminem i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Wyrośnięty chlebek smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach.
- Chlebek wyciągamy z formy, studzimy na kratce, podajemy ze Smakowitą z cebulką i jabłkiem.