Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem

Zdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam słabość do chlebków do odrywania, dlatego powracam do nich od czasu do czasu. Tym razem nabrałam ochoty na połączenie szpinaku ze słodkawą żurawiną i słonym kozim serem. Farszem posmarowałam rozwałkowane ciasto drożdżowe, podzieliłam na mniejsze prostokąty, poskładałam je i ułożyłam ciasno w formie.

Po upieczeniu wyszedł z tego szpinakowy chlebek, który można kroić lub odrywać po kawałku, jak kto woli A jest przepyszny i szybko znika!

Zdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 1 Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 160 ml letniej wody
  • Farsz:
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 50 g koziego sera
  • Wierzch:
  • Białko
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto 5 minut (może być mikserem), zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
  2. W tym czasie na oliwie podsmażamy szpinak z czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy żurawinę, przyprawy i kremówkę. Dusimy kilka minut, aż kremówka wyparuje i zostanie gęsty szpinak. Studzimy.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Wałkujemy na duży prostokąt, wykładamy farsz na całej powierzchni, posypujemy tartym kozim serem, zostawiamy wolne "ramki".
  4. Ciasto dzielimy na mniejsze prostokąty (nie muszą być równe) i każdy z nich składamy na pół.
  5. Układamy je w formie keksówce (12x4cm)wyłożonej pergaminem i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  6. Wyrośnięty chlebek smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach.
  7. Chlebek wyciągamy z formy, studzimy na kratce, podajemy ze Smakowitą z cebulką i jabłkiem.

Przepisy z tych kategorii

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit