Chleb czosnkowy na drożdżach i pasta z suszonych pomidorów

Chleb czosnkowy na drożdżach i pasta z suszonych pomidorów
Niezwykle aromatyczny chlebek na bazie trzech różnych mąk. Według mojej wersji wzbogacony dodatkiem ziół i czosnku.
Moja propozycja na podanie tego chleba to kanapka z pastą twarogową z dodatkiem suszonych pomidorów - pomysł z wieczorku hiszpańskiego podczas I półfinału Bloger Chef.
Zdjęcie - CHLEB CZOSNKOWY NA DROŻDŻACH I PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb czosnkowy na drożdżach - Laura Przepis to przeróbka chlebka z tej hiszpańskiej strony.
SKŁADNIKI NA CHLEB:

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg maki żytniej razowej
  • 10 dkg maki gryczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 dkg świeżych drożdży
Pół szklanki ciepłej wody wymieszać z drożdżami, cukrem i 5 łyżkami mąki pszennej. Odstawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąki, dodać zaczyn i pozostałe składniki (1 łyżkę oliwy odłożyć). Wyrobić ciasto. Miskę posmarować odłożoną oliwą, przełożyć do niej ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około pół godziny).
Ponownie wyrobić, przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec przez pierwsze 10 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze około pół godziny.
PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW
  • 15 dkg białego sera
  • 10 dkg suszonych pomidorów w zalewie olejowej
  • sól do smaku
Zdjęcie - CHLEB CZOSNKOWY NA DROŻDŻACH I PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pasta z suszonych pomidorów - Laura Składniki zmiksować blenderem lub w kubku miksującym.
Ewentualnie doprawić. Do takiej pasty świetnie sprawdzi się biały ser wędzony.

Kategorie przepisów