Chleb czosnkowy na drożdżach i pasta z suszonych pomidorów
Niezwykle aromatyczny chlebek na bazie trzech różnych mąk. Według mojej wersji wzbogacony dodatkiem ziół i czosnku.
Moja propozycja na podanie tego chleba to kanapka z pastą twarogową z dodatkiem suszonych pomidorów - pomysł z wieczorku hiszpańskiego podczas I półfinału Bloger Chef.
Chleb czosnkowy na drożdżach - Laura Przepis to przeróbka chlebka z tej hiszpańskiej strony.
SKŁADNIKI NA CHLEB:
W misce wymieszać mąki, dodać zaczyn i pozostałe składniki (1 łyżkę oliwy odłożyć). Wyrobić ciasto. Miskę posmarować odłożoną oliwą, przełożyć do niej ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około pół godziny).
Ponownie wyrobić, przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec przez pierwsze 10 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze około pół godziny.
PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW
Ewentualnie doprawić. Do takiej pasty świetnie sprawdzi się biały ser wędzony.
Moja propozycja na podanie tego chleba to kanapka z pastą twarogową z dodatkiem suszonych pomidorów - pomysł z wieczorku hiszpańskiego podczas I półfinału Bloger Chef.
Chleb czosnkowy na drożdżach - Laura Przepis to przeróbka chlebka z tej hiszpańskiej strony.
SKŁADNIKI NA CHLEB:
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 15 dkg mąki pszennej
- 15 dkg maki żytniej razowej
- 10 dkg maki gryczanej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 20 dkg świeżych drożdży
W misce wymieszać mąki, dodać zaczyn i pozostałe składniki (1 łyżkę oliwy odłożyć). Wyrobić ciasto. Miskę posmarować odłożoną oliwą, przełożyć do niej ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około pół godziny).
Ponownie wyrobić, przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec przez pierwsze 10 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze około pół godziny.
PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW
- 15 dkg białego sera
- 10 dkg suszonych pomidorów w zalewie olejowej
- sól do smaku
Ewentualnie doprawić. Do takiej pasty świetnie sprawdzi się biały ser wędzony.