Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym

Zdjęcie - Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, że wśród czytelników Smakowitego chleba są także bezglutenowcy. Sama nie jestem na diecie bezglutenowej, ale staram się od czasu przygotowywać przepisy dla osób, którym zależy na takich przepisach. Wiele osób twierdzi, że chleby bezglutenowe są niejadalne, a ja staram się walczyć z takim myśleniem i opracowywać receptury na naprawdę smaczne, bezglutenowe wypieki.

Dział bezglutenowy stale się powiększa, ale zauważyłam, że brakuje w nim przepisu na chleb na bezglutenowym zakwasie. Zakwas ryżowy znacznie różni się od klasycznych, czyli żytniego, orkiszowego i pszennego. Można jednak na nim upiec śmiało chleb bez dodatku drożdży. Ja do zakwasu dodałam sok z ogórków kiszonych, ale można go również wyhodować z takich proporcji jak w tym przepisie.

Zakwas przechowujemy w lodówce, a dzień przed pieczeniem dokarmiamy go wodą i mąką ryżową w takich proporcjach, aby zakwas był gęsty.

Następnego dnia odmierzamy potrzebną część aktywnego zakwas, resztę chowamy do lodówki.

W trakcie prac nad przepisem upiekłam dwa chleby, jeden był czysty ryżowy z ugotowanym ryżem i zakwasem, a drugi z dodatkowo z mąką gryczaną. Wydaje mi się, że ten drugi był jednak smaczniejszy i ciekawszy, ale dobór mąk to już kwestia indywidualna, można śmiało eksperymentować

Zdjęcie - Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu ryżowego
  • szczypta suszonych drożdży instant (opcjonalnie)
  • 600 g mąki bezglutenowej (u mnie ryżowa i gryczana)
  • 150 g ugotowanego, sypkiego ryżu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400-450 ml letniej wody
Przepis
  1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy ugotowany ryż, sól i aktywny zakwas. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto do połączenia składników.
  2. Formę keksówkę (10x30 cm) smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
  3. Po tym czasie wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.
  4. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Placuszki bananowe - pyszne

Placuszki bananowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit