Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim

Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy lubicie chleby z ziarnami? A pestki dyni? Słonecznik? Sezam? A może siemię lniane? Wszystkie 4 ziarna znajdziecie w tym rumianym bochenku. Chleb 4 ziarna na zakwasie ma ich w sobie bardzo dużo i nadają mu nie tylko ciekawą strukturę, ale także dodają wyjątkowego smaku. A do tego jeszcze chrupią! Aktywny zakwas żytni i pełnoziarnista mąka pszenna dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały, co sprawia, że ten bochenek jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. To idealna propozycja dla osób ceniących smak i dbających o zdrową dietę – tyle dobra w jednym bochenku! Jego unikatowy skład sprawia, że idealnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami.

Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.

P.S.

Jeśli masz wątpliwości, jak piec chleby zakwasowe – przeczytaj moje rady „Dlaczego mój chleb na zakwasie się nie udał”. Potem wyjdzie Ci już każdy wypiek  na zakwasie jak choćby „Chleb z ziołami” czy „Chleb owsiankowy„.

Czas całkowity: 4 godz. 40 min.
Czas wyrastania: 4 godz.
Czas wypieku: 40 min.

Składniki :

  1. letnia woda - 360 ml
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. aktywnego zakwasu żytniego - 170 g
  4. siemienia lnianego - 30 g
  5. wrzącej wody - 50 ml
  6. mąki żytniej jasnej typ 720 - 400 g
  7. mąki pszennej pełnoziarnistej - 100 g
  8. pestek dyni, ziarna słonecznika, sezamu + 20 g (wierzch) - 120 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:

1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Na patelni prażymy pestki dyni, ziarna słonecznika i sezam.


2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas żytni, prażone ziarna i namoczone siemię.


3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy w robocie kuchennym przez 2 minuty, aż ciasto na chleb będzie elastyczne.


4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy keksówki (można dodatkowo posypać ścianki ziarnami lub wyłożyć pergaminem). Ciasto przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą.


5. Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim dekorujemy pozostałymi ziarenkami.


6. Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrastania.


7. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.


Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów