Chiny: Podsmażony ogórek z wieprzowiną

Chiny: Podsmażony ogórek z wieprzowiną
Zdjęcie - Chiny: Podsmażony ogórek z wieprzowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po kilku dniach czas wrzucić przepis na kolejne danie z książki "Magiczne pałeczki chińskiej damy". Danie smaczne, aczkolwiek specyficzne. Tanie i proste. :)


Składniki (dla 4 osób)
1 ogórek
3 kotlety wieprzowe
1 cebula
2 ząbki czosnku (osobiście polecam nieco więcej :) )
5 łyżek stołowych oleju
3 łyżki stołowe sosu sojowego
sól

Sposób przyrządzania
Mięso pokrój na mniejsze kawałki (np. plastry/paski), cebulę pokrój bardzo cienko.Zdjęcie - Chiny: Podsmażony ogórek z wieprzowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Obierz ogórka w paski (p.obrazek), a następnie przekrój go wzdłuż i pokrój na półplasterki.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i przysmaż cebulę. Następnie zwiększ ogień i wrzuć mięso na patelnię. Usmażoną wieprzowinę z cebulą odłóż do innego naczynia. Opłucz patelnię i podgrzej na niej resztę oleju z posiekanym czosnkiem. Wrzuć plasterki ogórka, zamieszaj i po 2 minutach włóż usmażone mięso. Dodaj sól, małą szklankę wody i sos sojowy. Zmieszaj wszystko razem i smaż na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Danie jest gotowe, gdy ogórek staje się niemal przezroczysty.

Podawaj z białym ryżem.

Smacznego!

Kategorie przepisów