Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie

Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chińczycy darzą jajka niezwykłym uwielbieniem. Dodają je ugotowane na twardo do zup, rozbełtane do makaronów z woka, robią z nich kremy do ciast i przechowują w niegaszonym wapnie przez 100 dni. Te marmurkowe jajka na szczęście robi się „nieco” krócej i wydają się bardziej przystępne do spożycia niż zielone „stuletnie” jajo. Z tego, co udało mi się dowiedzieć jajka gotowane w herbacie to popularna uliczna przekąska. Jednak myślę, że sprawdzą się znakomicie na wielkanocnym stole. Ich oryginalny marmurkowy wzór bierze się z wolnego gotowania w wywarze z przyprawami. Jajka nabierają wtedy nietuzinkowego aromatu. Jedynym minusem jest mało apetyczna z wyglądu zielona obwódka wokół żółtka, ale coś za coś. Ten sposób to nie tylko fajny pomysł na uzyskanie intrygującego wyglądu, ale i wyjątkowego smaku. Osoby, które nie przepadają za anyżem, czy korzennymi przyprawami w słonych daniach, mogą z nich zrezygnować i gotować jajka w samej herbacie z sosem sojowym. Dla tych, którzy nie boją się próbować nowych i niecodziennych smaków gorąco polecam.

Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 6 jajek gotowanych w herbacie

  • 6 jajek
  • 3 łyżki czarnej herbaty
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 gwiazki anyżu
  • 3 goździki
  • 1 l wody
* PRZYGOTOWANIE
Jajka ugotuj na twardo, wystudź całkowicie i ostukaj delikatnie łyżeczką skorupkę tak, aby cała popękała, ale jednocześnie nie odpadła od powierzchni jajka (to ważne, bo inaczej jajko zostanie zbyt mocno zabarwione).
Do garnka wlej wodę oraz sos sojowy i wsyp wszystkie przyprawy. Delikatnie włóż jajka i doprowadź wodę do wrzenia. Całość gotuj pod przykryciem przez 3 h na małym ogniu. Gotowe jajka możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po obraniu jajko powinno mieć piękny marmurkowy wzór.
*

Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
*Przepis od Facet i Kuchnia, zaczerpnięty z książki Mimi Thorisson „Apetyt na Francję”.

Przepisy z tych kategorii

Pai Bao. Chleb z Hongkongu w czerwcowej Piekarni!

Pai Bao. Chleb z Hongkongu w c…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gua bao z szarpaną pikantną wieprzowiną, piklowaną marchwią i cebulą. Weekendowe przyjemności…

Gua bao z szarpaną pikantną wi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kurczak pięć smaków z ananasem

Kurczak pięć smaków z ananasem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Domowa chińszczyzna, czyli kurczak w pięciu smakach
4

Domowa chińszczyzna, czyli kur…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak po chińsku z mango i  papryką
1

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kurczak po syczuańsku

Kurczak po syczuańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Chleb z semoliny z Altamury

Chleb z semoliny z Altamury

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Śmietanowiec

Śmietanowiec

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno na serkach hom…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto wiśniowe na gofrach - bez pieczenia!

Ciasto wiśniowe na gofrach - b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto Kinder

Ciasto Kinder

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Zielona babka ucierana

Zielona babka ucierana

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia