Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie

Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chińczycy darzą jajka niezwykłym uwielbieniem. Dodają je ugotowane na twardo do zup, rozbełtane do makaronów z woka, robią z nich kremy do ciast i przechowują w niegaszonym wapnie przez 100 dni. Te marmurkowe jajka na szczęście robi się „nieco” krócej i wydają się bardziej przystępne do spożycia niż zielone „stuletnie” jajo. Z tego, co udało mi się dowiedzieć jajka gotowane w herbacie to popularna uliczna przekąska. Jednak myślę, że sprawdzą się znakomicie na wielkanocnym stole. Ich oryginalny marmurkowy wzór bierze się z wolnego gotowania w wywarze z przyprawami. Jajka nabierają wtedy nietuzinkowego aromatu. Jedynym minusem jest mało apetyczna z wyglądu zielona obwódka wokół żółtka, ale coś za coś. Ten sposób to nie tylko fajny pomysł na uzyskanie intrygującego wyglądu, ale i wyjątkowego smaku. Osoby, które nie przepadają za anyżem, czy korzennymi przyprawami w słonych daniach, mogą z nich zrezygnować i gotować jajka w samej herbacie z sosem sojowym. Dla tych, którzy nie boją się próbować nowych i niecodziennych smaków gorąco polecam.

Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 6 jajek gotowanych w herbacie

  • 6 jajek
  • 3 łyżki czarnej herbaty
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 gwiazki anyżu
  • 3 goździki
  • 1 l wody
* PRZYGOTOWANIE
Jajka ugotuj na twardo, wystudź całkowicie i ostukaj delikatnie łyżeczką skorupkę tak, aby cała popękała, ale jednocześnie nie odpadła od powierzchni jajka (to ważne, bo inaczej jajko zostanie zbyt mocno zabarwione).
Do garnka wlej wodę oraz sos sojowy i wsyp wszystkie przyprawy. Delikatnie włóż jajka i doprowadź wodę do wrzenia. Całość gotuj pod przykryciem przez 3 h na małym ogniu. Gotowe jajka możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po obraniu jajko powinno mieć piękny marmurkowy wzór.
*

Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
*Przepis od Facet i Kuchnia, zaczerpnięty z książki Mimi Thorisson „Apetyt na Francję”.

Przepisy z tych kategorii

Rolada serowa z mięsem mielonym i jajkiem na twardo

Rolada serowa z mięsem mielony…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Falafel Scotch eggs - wegetariańskie jajka po szkocku z ciecierzycą

Falafel Scotch eggs - wegetari…

food² food²
Food Square

Jajka po szkocku
2

Jajka po szkocku

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka Cezar z kurczakiem i pieczonym kalafiorem
1

Sałatka Cezar z kurczakiem i p…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Terrina z jajkiem i kolorowymi warzywami
1

Terrina z jajkiem i kolorowymi…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Galaretka z pieczonego kurczaka

Galaretka z pieczonego kurczak…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis
1

Sos cumberland – domowy i najl…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pieczona biała kiełbasa z kapustą
1

Pieczona biała kiełbasa z kapu…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem
1

Muffiny jajeczne z łososiem i…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą
1

Sałatka wielkanocna z białą ki…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Koreczki wielkanocne
2

Koreczki wielkanocne

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Ślimaki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą
1

Ślimaki z ciasta francuskiego…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim