Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie

Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chińczycy darzą jajka niezwykłym uwielbieniem. Dodają je ugotowane na twardo do zup, rozbełtane do makaronów z woka, robią z nich kremy do ciast i przechowują w niegaszonym wapnie przez 100 dni. Te marmurkowe jajka na szczęście robi się „nieco” krócej i wydają się bardziej przystępne do spożycia niż zielone „stuletnie” jajo. Z tego, co udało mi się dowiedzieć jajka gotowane w herbacie to popularna uliczna przekąska. Jednak myślę, że sprawdzą się znakomicie na wielkanocnym stole. Ich oryginalny marmurkowy wzór bierze się z wolnego gotowania w wywarze z przyprawami. Jajka nabierają wtedy nietuzinkowego aromatu. Jedynym minusem jest mało apetyczna z wyglądu zielona obwódka wokół żółtka, ale coś za coś. Ten sposób to nie tylko fajny pomysł na uzyskanie intrygującego wyglądu, ale i wyjątkowego smaku. Osoby, które nie przepadają za anyżem, czy korzennymi przyprawami w słonych daniach, mogą z nich zrezygnować i gotować jajka w samej herbacie z sosem sojowym. Dla tych, którzy nie boją się próbować nowych i niecodziennych smaków gorąco polecam.

Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 6 jajek gotowanych w herbacie

  • 6 jajek
  • 3 łyżki czarnej herbaty
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 gwiazki anyżu
  • 3 goździki
  • 1 l wody
* PRZYGOTOWANIE
Jajka ugotuj na twardo, wystudź całkowicie i ostukaj delikatnie łyżeczką skorupkę tak, aby cała popękała, ale jednocześnie nie odpadła od powierzchni jajka (to ważne, bo inaczej jajko zostanie zbyt mocno zabarwione).
Do garnka wlej wodę oraz sos sojowy i wsyp wszystkie przyprawy. Delikatnie włóż jajka i doprowadź wodę do wrzenia. Całość gotuj pod przykryciem przez 3 h na małym ogniu. Gotowe jajka możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po obraniu jajko powinno mieć piękny marmurkowy wzór.
*

Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
*Przepis od Facet i Kuchnia, zaczerpnięty z książki Mimi Thorisson „Apetyt na Francję”.

Przepisy z tych kategorii

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kurczak po syczuańsku

Kurczak po syczuańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ramen z kurczakiem i pak choi

Ramen z kurczakiem i pak choi

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kurczak słodko – kwaśny z ryżem
1

Kurczak słodko – kwaśny z ryże…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców
3

Pierogi gyoza z pieczoną kaczk…

food² food²
Food Square

Cukinia po chińsku
3

Cukinia po chińsku

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Udka kurczaka tikka masala
8

Udka kurczaka tikka masala

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kurczak KFC- idealny
6

Kurczak KFC- idealny

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Dżem rabarbarowo-różany

Dżem rabarbarowo-różany

Tyna Tyna
In cooking we trust

Perskie curry z kurczakiem
1

Perskie curry z kurczakiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Syrop z szyszek sosnowych

Syrop z szyszek sosnowych

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przyprawa do grilla - najlepsza

Przyprawa do grilla - najlepsz…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika