Chili con carne zapiekane z serem i frytkami
Chili con carne w wersji z frytkami? Dlaczego nie?!
Jeśli patrząc na zdjęcie macie skojarzenie ze słynnym kapsalonem, to słusznie (choć nie mamy tu sałatki, a samo mięso robi się nieco inaczej ), bo taki właśnie był zamysł 🙂
Oczywiście Kapsalon nie ma sobie równych, ale wersja z mięsem mielonym w pomidorowym sosie z czerwoną papryką i fasolką, doprawione szczyptą cynamonu i kakao (można zastąpić 2 kostkami czekolady) też jest interesująca. Moim chłopakom taka obiadowa wariacja smakowała bardzo.
Jedyne co zmieniłabym następnym razem, to zamiast szykować frytki w piekarniku, usmażyłabym je wpierw na głębokim tłuszczu, by były bardziej chrupiące.
Składniki na chili con carne zapiekane z serem i frytkami:
- około 500-700 g frytek do piekarnika
- 2-3 garście tartego sera cheddar
- 500 g mielonego mięsa drobiowego (może być też wieprzowe)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 szkl. bulionu (u mnie warzywny)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- przyprawy: granulowany czosnek, mielona papryka, ciemne kakao, szczypta cynamonu, 1/2-1 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz, cukier
Dodatkowo:
- opcjonalnie olej do głębokiego smażenia
- kwaśna śmietana – opcjonalnie
- dymka
Jak zrobić chili con carne zapiekane z serem i frytkami?
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną na patelni niewielką ilość oliwy. Po chwili dokładamy pokrojoną w grubą kostkę paprykę, smażymy do zeszklenia warzyw. Dokładamy mięso mielone. Oprószamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz mieloną papryką i smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat oraz bulion. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy około 1/2 łyżeczki cukru, szczyptą cynamonu oraz około 1/2 łyżeczki kakao. Można dodać też trochę oregano czy suszonej bazylii. Dodajemy odsączoną z zalewy i przepłukaną na sicie czerwoną fasolkę. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Frytki pieczemy wg instrukcji na opakowaniu lub smażymy na głębokim tłuszczu (ja upiekłam w piekarniku ale wydaje mi się, że smaczniejsze wyjdą smażone).
Gotowe frytki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, rozkładamy na nich przygotowane mięso. Całość posypujemy tartym serem cheddar. Wstawiamy do piekarnika na około 5 minut, aż ser się roztopi.
Podajemy posypane posiekaną dymką, opcjonalnie można też dodać kleks kwaśnej śmietany.