Carska przekąska czyli bliny z kawiorem

Przypominam przepis, który na blogu pojawił się już w 2009 roku, jednak gdzieś zniknął w trakcie „przeprowadzek”. W sam raz na Wielkanoc. Zapraszam serdecznie na bliny!

Są takie potrawy, których nie jadamy codziennie. Mało kto (może oprócz Alexis…) zaczyna dzień od kieliszka szampana, świeżej ostrygi i miski kawioru.

Zdjęcie - Carska przekąska czyli bliny z kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jednak od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na nieco ekstrawagancki podwieczorek, elegancką przystawkę poprzedzającą rodzinną uroczystość.

Zdjęcie - Carska przekąska czyli bliny z kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Urok tego dania tkwi w jego prostocie. Delikatny drożdżowy placuszek jest tylko tłem dla wyrazistego smaku kawioru, kwaśna śmietana jego uzupełnieniem, a kropla soku z cytryny kropką nad „i” idealnie dopełniającą całości.

Zdjęcie - Carska przekąska czyli bliny z kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Carska przekąska czyli bliny z kawiorem

Agata, 27 marca 2013

Zdjęcie - Carska przekąska czyli bliny z kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • rozczyn:
  • drożdże świeże - 30g
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • woda - 5 łyżek
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • ciasto:
  • mąka gryczana - lub pszenna, 200 g (ciasto jest dość rzadkie, dodałam więc dodatkowo 4 łyżki maki pszennej z pełnego przemiału)
  • jajko - 3 szt
  • mleko - 2 szklanki
  • masło - 6 łyżek
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • do podania:
  • kwaśna śmietana, kawior - wg. uznania
Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn: drożdże, cukier i 2 łyżki mąki rozpuść w ciepłej wodzie i odstawi. Po 10 minutach zaczyn powinien znacznie zwiększyć swoją objętość.
Ubijna sztywno pianę z białek. Mąkę przesiej i wsyp do dużej miski, zalej ciepłym mlekiem, starannie wymieszaj. Dodaj żółtka, stopione masło, cukier, sól oraz rozczyn. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, połącz z pianą,

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny - ma podwoić swoją objętość.
Łyżką nakładaj ciasto na suchą (bez tłuszczu) rozgrzaną teflonową patelnię. Smaż z obu stron aż ciasto się zarumieni.
Podawaj na gorąco (po zdjęciu z patelni układamy w stos i przechowujemy owinięte w folię aluminiową w ciepłym piekarniku) z kwaśną śmietaną i kawiorem skropionym odrobiną soku z cytryny.

Przepisy z tych kategorii

Czebureki z mięsem
4

Czebureki z mięsem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Marchewka po koreańsku
1

Marchewka po koreańsku

upl upl
Niebo w gębie

Ukraiński śledź pieczony z nadzieniem
1

Ukraiński śledź pieczony z nad…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Rosyjskie bliny
1

Rosyjskie bliny

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rosyjskie bliny z granatem
1

Rosyjskie bliny z granatem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sernik rosyjski
1

Sernik rosyjski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi

Zupa dyniowa z powidłami śliwk…

figmara figmara
figowe smaki

Deser z kaszy manny + film
3

Deser z kaszy manny + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki