Carska przekąska czyli bliny z kawiorem
Przypominam przepis, który na blogu pojawił się już w 2009 roku, jednak gdzieś zniknął w trakcie „przeprowadzek”. W sam raz na Wielkanoc. Zapraszam serdecznie na bliny!
Są takie potrawy, których nie jadamy codziennie. Mało kto (może oprócz Alexis…) zaczyna dzień od kieliszka szampana, świeżej ostrygi i miski kawioru.
Jednak od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na nieco ekstrawagancki podwieczorek, elegancką przystawkę poprzedzającą rodzinną uroczystość.
Urok tego dania tkwi w jego prostocie. Delikatny drożdżowy placuszek jest tylko tłem dla wyrazistego smaku kawioru, kwaśna śmietana jego uzupełnieniem, a kropla soku z cytryny kropką nad „i” idealnie dopełniającą całości.
Carska przekąska czyli bliny z kawiorem Składniki- rozczyn:
- drożdże świeże - 30g
- mąka pszenna - 2 łyżki
- woda - 5 łyżek
- cukier - 1/2 łyżeczki
- ciasto:
- mąka gryczana - lub pszenna, 200 g (ciasto jest dość rzadkie, dodałam więc dodatkowo 4 łyżki maki pszennej z pełnego przemiału)
- jajko - 3 szt
- mleko - 2 szklanki
- masło - 6 łyżek
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- do podania:
- kwaśna śmietana, kawior - wg. uznania
Przygotuj rozczyn: drożdże, cukier i 2 łyżki mąki rozpuść w ciepłej wodzie i odstawi. Po 10 minutach zaczyn powinien znacznie zwiększyć swoją objętość.
Ubijna sztywno pianę z białek. Mąkę przesiej i wsyp do dużej miski, zalej ciepłym mlekiem, starannie wymieszaj. Dodaj żółtka, stopione masło, cukier, sól oraz rozczyn. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, połącz z pianą,
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny - ma podwoić swoją objętość.
Łyżką nakładaj ciasto na suchą (bez tłuszczu) rozgrzaną teflonową patelnię. Smaż z obu stron aż ciasto się zarumieni.
Podawaj na gorąco (po zdjęciu z patelni układamy w stos i przechowujemy owinięte w folię aluminiową w ciepłym piekarniku) z kwaśną śmietaną i kawiorem skropionym odrobiną soku z cytryny.