Carpaccio z buraków i sera korycińskiego
W wielu kuchniach buraki są mało popularne, nie doceniony jest ich smak, jego wartości.Jedną z moich propozycji podania buraka w formie przystawki jest carpaccio z buraka, które smakuje wybornie i zdobi stół podczas przyjęcia. Do przygotowania carpaccio z buraka z serem korycińskim wykorzystałam składniki, które oznaczone są "trzy znaki regionu". A co t znaczy są to produktu charakterystyczne dla danego regionu.
Składniki
Buraki dokładnie myjemy,owijamy w folię aluminiową wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Pieczemy do miękkości około godzinę. Buraki studzimy, obieramy ze skórki i mandoliną tniemy na cienkie plasterki..
Sos
Olej rydzowy wymieszać z octem balsamicznym doprawić do smaku
Plastry buraków układamy na talerzu posypujemy serek korycińskim, skrapiamy sosem robimy dekoracje z młodych listów rukoli, świeżo mielonym pieprzem kolorowym
Składniki
- 2 buraki
- 5 dag sera korycińskiego
- 2 łyżki oleju rydzowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- rukola
- sól do smaku
- pieprz do smaku.
Buraki dokładnie myjemy,owijamy w folię aluminiową wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Pieczemy do miękkości około godzinę. Buraki studzimy, obieramy ze skórki i mandoliną tniemy na cienkie plasterki..
Sos
Olej rydzowy wymieszać z octem balsamicznym doprawić do smaku
Plastry buraków układamy na talerzu posypujemy serek korycińskim, skrapiamy sosem robimy dekoracje z młodych listów rukoli, świeżo mielonym pieprzem kolorowym