Carpaccio z białych szparagów

Zdjęcie - Carpaccio z białych szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Maj dla smakoszy zaczyna się szparagami. To jedyny miesiąc kiedy w sklepach można znaleźć szparagi prosto z pola. Tylko teraz są naprawdę świeże i dorodne. Na te subtelne w smaku białe i zielone pędy trzeba długo czekać, ale warto. To źródło wielu witamin, mikroelementów i błonnika. Wspomagają pracę wątroby i nerek, oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają przemianę materii, więcej tutaj, a w 100 g mają zaledwie 18 kcal.
To bardzo zdrowe warzywko nic nie straci ze swych wartości, gdy podasz je na surowo, bez obróbki cieplnej. Zapraszam na carpaccio szparagowe z dodatkiem parmezanu i soku z cytryny. Cieniuteńko pocięte szparagi, skropione wysokiej jakości oliwą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość udekorowana stokrotkami wygląda bardzo romantycznie i uroczo. Tak podana przystawka będzie prawdziwą ozdobą eleganckiego, uroczystego spotkania.

Składniki na 2 porcje:
Zdjęcie - Carpaccio z białych szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

400 g białych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek ( u mnie cytrynowa)
sok z 1/2 cytryny
sól morska, pieprz z młynka
50 g parmezanu w płatkach
garstka stokrotek
kilka kropli oliwy truflowej - opcjonalnie

Wykonanie:

  • szparagi umyć, obrać, odłamać zdrewniałe końcówki. Szerokim nożykiem do warzyw pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki (zobacz na filmie)
  • pocięte paseczki układać dekoracyjnie na 2 talerzach. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprószyć solą i pieprzem. Parmezan pokroić w plasterki. Krótko przed podaniem udekorować stokrotkami

Uwagi: użyj możliwie grubych i świeżych szparagów, łatwiej będzie pociąć je w cienkie paski. Najlepiej ułożyć szparaga na desce i ciąć od główki w dół, lekko naciskając nożyk

źródło: Genuss 5/2016

Zdjęcie - Carpaccio z białych szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

"Krakersy" z ciasta chlebowego

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z młodych pędów sosny

Pesto z młodych pędów sosny

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Bukiet szparagów z prosciutto…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

"Mrówki "

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Śledź w majonezie z czerwoną cebulą

Śledź w majonezie z czerwoną c…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy
2

Sałatka z czosnku niedźwiedzie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Wenus - ciasto z cytrynową pianką
1

Wenus - ciasto z cytrynową pia…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Koktajl z grejpfruta, jabłka i gruszki
2

Koktajl z grejpfruta, jabłka i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Budyń mandarynkowy na mleku kokosowym
2

Budyń mandarynkowy na mleku ko…

aronia aronia
Wiem co jem

Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!
1

Bostock. Francuski patent na d…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!