Carpaccio z białych szparagów

Zdjęcie - Carpaccio z białych szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Maj dla smakoszy zaczyna się szparagami. To jedyny miesiąc kiedy w sklepach można znaleźć szparagi prosto z pola. Tylko teraz są naprawdę świeże i dorodne. Na te subtelne w smaku białe i zielone pędy trzeba długo czekać, ale warto. To źródło wielu witamin, mikroelementów i błonnika. Wspomagają pracę wątroby i nerek, oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają przemianę materii, więcej tutaj, a w 100 g mają zaledwie 18 kcal.
To bardzo zdrowe warzywko nic nie straci ze swych wartości, gdy podasz je na surowo, bez obróbki cieplnej. Zapraszam na carpaccio szparagowe z dodatkiem parmezanu i soku z cytryny. Cieniuteńko pocięte szparagi, skropione wysokiej jakości oliwą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość udekorowana stokrotkami wygląda bardzo romantycznie i uroczo. Tak podana przystawka będzie prawdziwą ozdobą eleganckiego, uroczystego spotkania.

Składniki na 2 porcje:
Zdjęcie - Carpaccio z białych szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

400 g białych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek ( u mnie cytrynowa)
sok z 1/2 cytryny
sól morska, pieprz z młynka
50 g parmezanu w płatkach
garstka stokrotek
kilka kropli oliwy truflowej - opcjonalnie

Wykonanie:

  • szparagi umyć, obrać, odłamać zdrewniałe końcówki. Szerokim nożykiem do warzyw pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki (zobacz na filmie)
  • pocięte paseczki układać dekoracyjnie na 2 talerzach. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprószyć solą i pieprzem. Parmezan pokroić w plasterki. Krótko przed podaniem udekorować stokrotkami

Uwagi: użyj możliwie grubych i świeżych szparagów, łatwiej będzie pociąć je w cienkie paski. Najlepiej ułożyć szparaga na desce i ciąć od główki w dół, lekko naciskając nożyk

źródło: Genuss 5/2016

Zdjęcie - Carpaccio z białych szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chrupkie pieczywo ze szpinakiem

Chrupkie pieczywo ze szpinakie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Tortille meksykańskie z kurczakiem
1

Tortille meksykańskie z kurcza…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek

Grillowany ser z chutneyem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ogórki z orzechowym twarożkiem
1

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Rollsy z szynką i awokado - koreczki z tortilli

Rollsy z szynką i awokado - ko…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami

Pieczona kapusta z sosem pleśn…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kulki proteinowe
1

Kulki proteinowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości!

Serca karczochów zapiekane z p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łódeczki z farszem ruskim

Łódeczki z farszem ruskim

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chipsy z batata z awokado
1

Chipsy z batata z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką
2

Hummus z masłem orzechowym i w…

Tyna Tyna
In cooking we trust