Caramelle z gruszką, mascarpone i gorgonzolą

Caramelle oznacza z włoskiego cukierki. Jednakże niech nie zwiodą Was pozory, bo to także nazwa oryginalnego makaronu, który przypomina je tylko kształtem i zdecydowanie serwuje się go na wytrawnie. 🙂 Samo pochodzenie tego typu makaronu nie jest do końca jasne, jednakże przypuszcza się, że powstał w Emilii-Romanii, gdzie często gości na stołach. Sam również postanowiłem zabawić się nieco jego kształtem i przygotować dla Was przepis na przepyszne caramelle z gruszką, mascarpone i gorgonzolą, które dodatkowo podałem z orzechami pekan, speckiem i parmezanem.
Te wyjątkowe ravioli w kształcie cukierków robi się naprawdę szybko i przyjemnie, a jednocześnie zachwycają swoją oryginalną formą. Proces zawijania pokazałem dokładnie na filmie. Przygotowałem je dodatkowo z dwukolorowego ciasta: klasycznego oraz szpinakowego. Jednakże możecie zdecydować się na jeden rodzaj (wtedy wystarczy jedna wybrana porcja z przepisu poniżej), bo z tym jest już trochę pracy i pomysł ten polecam raczej miłośnikom zabawy z ciastem na makaron, którzy mają trochę zdolności manualnych. Nie jest to może trudne, ale na pewno czasochłonne. Jednakże czego się nie robi dla ładnych efektów wizualnych? 😉
Moje caramelle podałem z wyjątkowym farszem na bazie sera mascarpone i gorgonzoli, do którego dla przełamania smaku dorzuciłem również świeżą gruszkę. W końcu ten duet smaków jest nieśmiertelny. Pikanteria gorgonzoli ze słodyczą gruszki świetnie współgra ze sobą. Po ugotowaniu pierożki zaserwowałem z masłem, wyjątkowym speckiem z Południowego Tyrolu (Alto Adige), orzechami pekan, grubo tartym parmezanem i odrobiną świeżego tymianku. To wszystko razem tworzy wyjątkową kompozycję smaków, która z pewnością zachwyci wszystkich miłośników makaronów. W przepisie podałem również zamienniki, z których można skorzystać, jeśli nie dostaniecie któregoś z wymienionych produktów.
Składniki na Caramelle z gruszką, mascarpone i gorgonzolą:
Ciasto na klasyczny makaron*:
- 250 g semoli
- 125 ml wody
Ciasto szpinakowe na makaron*:
- 250 g semoli
- 100 g młodych liści szpinaku
- 50 ml wody
Farsz:
- 200 g sera mascarpone
- 100 g sera gorgonzola
- 1 gruszka (ok. 150 g)
- 50 g parmezanu lub grana padano
- pieprz do smaku
Do podania:
- 100 g specku z Alto Adige (można zastąpić szynką szwarcwaldzką lub prosciutto)
- 50 g parmezanu lub grana padano
- 100 g masła
- garść orzechów pekan lub włoskich
- świeży tymianek
Jak przygotować Caramelle z gruszką, mascarpone i gorgonzolą?
Ciasto na klasyczny makaron
- Do miski wsyp semolę, wlej wodę i wymieszaj widelcem do powstania kruszonki.
- Następnie ciasto przełóż na stolnicę i zagniataj przez ok. 10 minut, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do odpoczęcia.
Ciasto szpinakowe na makaron
- Szpinak zmiksuj wraz z wodą przy pomocy blendera na gładkie purée.
- Do miski wsyp semolę, dodaj purée i wymieszaj widelcem do powstania kruszonki.
- Następnie ciasto przełóż na stolnicę i zagniataj przez ok. 10 minut, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do odpoczęcia.
Farsz
- Gruszkę obierz i pokrój w małą 2 mm kostkę. Przłóż do miseczki. Dodaj mascarpone, kawałki gorgonzolli oraz drobno starty ser.
- Wymieszaj całość dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Farsz przełóż do rękawa cukierniczego.
Lepienie caramelle
- Wybrane ciasto makaronowe podziel na 4 porcje. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj, tworząc prostokąt i posyp semolą. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na maszynce do makaronu do pozycji 5-6. (Więcej o wałkowaniu makaronu przeczytasz tutaj).
- Rozwałkowane ciasto pokrój na paski o wymiarach ok. 7x4 cm. (SPRAWDZIĆ Z WIDEO)
- Na środku dłuższego boku przy samej krawędzi nałóż ok. łyżeczkę farszu. Ciasto złóż, zawijając je wzdłuż krótszego boku tak, aby zawinięcie znalazło się na spodzie. Pierożki dociśnij po obu stronach przy farszu. Krawędzie odetnij radełkiem, a boki ciasta delikatnie zmarszcz. Sposób formowania pokazałem dokładnie na filmie. Czyność powtórz dla pozostałych pierożków. Powinny wyjść ok. 32 sztuki.
- Makaron ułóż na desce podsypanej semolą i odstaw na 30 minut do przeschnięcia.
Gotowanie i podanie caramelle
- W garnku zagotuj ok. 2,5 l wody i dobrze osól. Do gotującej się wody wrzuć pierożki i gotuj je ok. 2-3 minuty.
- W tym samym czasie na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojony w cienkie paseczki speck. Podsmaż.
- Ugotowane pierożki odcedź i przełóż wprost na patelnię. Chwilę całość podsmaż.
- Caramelle przełóż na talerze. Posyp posiekanymi orzechami, parmezanem startym na płatki oraz listkami tymianku.
UWAGI
*Do przygotowania dania wystarczy jedna porcja makaronu: klasycznego bądź ze szpinakiem z 250 g semoli. Jeśli chcesz zrobić jednak dwukolorowe caramelle, jak pokazałem na filmie, to przygotuj obie porcje ciasta. Jednakże wtedy zostanie trochę skrawków, które można wykorzystać do innego dania.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Jak przygotować dwukolorowy makaron caramelle?