Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Cannelloni ze szpinakiem i  ricottą

Nie było to moje pierwsze podejście do canelloni ale napewno najlepsze. Udał mi się zarówno  farsz szpinakowy jak i nadzianie rurek poszło gładko. Może tylko efekt wizualny pozostawia trochę do życzenia ale smakowo było całkiem dobrze. Całość zalałam sosem pomidorowym, dość rzadkim więc makaron był mięciutki. Przepis pochodzi z książki Uczta na 5 wyd. Reader's Digest.

A jeśli i Wy chcecie  ponadziewać sobie takie rurki tym czy innym farszem zapraszam do konkursu, który trwa jeszcze tylko dzisiaj.

Zdjęcie - Cannelloni ze szpinakiem i  ricottą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg szpinaku
  • 375 g ricotty
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • 12 rurek cannelloni
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa

2 ząbki czosnku posiekać, wymieszać z koncentratem pomidorowym, oliwą, cukrem, solą i pieprzem. Można dolać trochę wody, żeby sos był rzadki.

Pozostałe 2 ząbki czosnku (lub więcej) podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać szpinak i dusić przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać ricottę. Tak przygotowanym, zimnym  farszem nadziewać rurki. Układać je w wysmarowanym, żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem pomidorowym Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia ok. 40 minut.

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów