Cannelloni zapiekane z ricottą i bakłażanem

Cannelloni zapiekane z ricottą i bakłażanem
  • SKŁADNIKI:
  • - makaron Cannelloni - 10 szt
  • - bakłażan - 1 szt
  • - bulion - 250 ml
  • - cebula - 1 szt
  • - sól
  • - pieprz
  • - mozzarella - 1 szt
  • - ricotta - ok. 200 g
  • - oliwa z oliwek - 125 ml
  • - szczypiorek - 1 pęczek

Wiem , że wielbicieli bakłażana jest tak samo wielu jak jego przeciwników.

Ja za każdym razem w sezonie letnim staram się wykombinować z niego coś smacznego!

Były już kotleciki … był MAKARON ZAINSPIROWANY PRZEPISEM J.OLIVERA … i była też TARTA.

Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny pomysł na jego wykorzystanie!

Rurki cannelloni z delikatnym serowym farszem z kremowej ricotty , doprawionej do smaku sola i odrobiną czosnku … zapiekane pod kołderką z bakłażanów i mozzarelli.

Danie niesamowicie smaczne a zarazem delikatne!

Polecam!

Zdjęcie - Cannelloni zapiekane z ricottą i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron gotujemy al dente.

Bakłażana kroimy w cienkie plastry , solimy z 2 stron i odstawiamy na ok. 30 minut na papierowy ręcznik ( wyjdzie z niego woda i straci goryczkę ).

Po tym czasie podsmażamy go na mocno rozgrzanej oliwie po minucie z każdej strony.

Gotujemy bulion , dodajemy do niego posiekaną cebulę.

Wkładamy delikatnie plastry bakłażana i gotujemy ok. 2 minuty.

Delikatnie wyciągamy razem z cebulą na osobny talerz.

Ricottę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Dodajemy pęczek posiekanego szczypiorku i dokładnie mieszamy.

Przygotowanym serem faszerujemy ugotowany makaron cannelloni.

Każdy zawijamy w plaster bakłażana i wkładamy do delikatnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego
( ja do tego użyłam silikonowej formy do keksa ).

Pokrywamy pokrojonymi plastrami mozzarelli i posypujemy odrobiną szczypiorku.

Zapiekaj przez ok 15-20 minut w temperaturze 180C , nie dopuszczając do zapieczenia sera ( ma się tylko roztopić ).

Smacznego!

Zdjęcie - Cannelloni zapiekane z ricottą i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów