Cannelloni zapiekane z ricottą i bakłażanem

  • SKŁADNIKI:
  • - makaron Cannelloni - 10 szt
  • - bakłażan - 1 szt
  • - bulion - 250 ml
  • - cebula - 1 szt
  • - sól
  • - pieprz
  • - mozzarella - 1 szt
  • - ricotta - ok. 200 g
  • - oliwa z oliwek - 125 ml
  • - szczypiorek - 1 pęczek

Wiem , że wielbicieli bakłażana jest tak samo wielu jak jego przeciwników.

Ja za każdym razem w sezonie letnim staram się wykombinować z niego coś smacznego!

Były już kotleciki … był MAKARON ZAINSPIROWANY PRZEPISEM J.OLIVERA … i była też TARTA.

Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny pomysł na jego wykorzystanie!

Rurki cannelloni z delikatnym serowym farszem z kremowej ricotty , doprawionej do smaku sola i odrobiną czosnku … zapiekane pod kołderką z bakłażanów i mozzarelli.

Danie niesamowicie smaczne a zarazem delikatne!

Polecam!

Zdjęcie - Cannelloni zapiekane z ricottą i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron gotujemy al dente.

Bakłażana kroimy w cienkie plastry , solimy z 2 stron i odstawiamy na ok. 30 minut na papierowy ręcznik ( wyjdzie z niego woda i straci goryczkę ).

Po tym czasie podsmażamy go na mocno rozgrzanej oliwie po minucie z każdej strony.

Gotujemy bulion , dodajemy do niego posiekaną cebulę.

Wkładamy delikatnie plastry bakłażana i gotujemy ok. 2 minuty.

Delikatnie wyciągamy razem z cebulą na osobny talerz.

Ricottę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Dodajemy pęczek posiekanego szczypiorku i dokładnie mieszamy.

Przygotowanym serem faszerujemy ugotowany makaron cannelloni.

Każdy zawijamy w plaster bakłażana i wkładamy do delikatnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego
( ja do tego użyłam silikonowej formy do keksa ).

Pokrywamy pokrojonymi plastrami mozzarelli i posypujemy odrobiną szczypiorku.

Zapiekaj przez ok 15-20 minut w temperaturze 180C , nie dopuszczając do zapieczenia sera ( ma się tylko roztopić ).

Smacznego!

Zdjęcie - Cannelloni zapiekane z ricottą i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Curry z jajkiem i kalafiorem

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z brokułami i pesto brokułowym

Makaron z brokułami i pesto br…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Jednogarnkowy jesienny gulasz z dynią

Jednogarnkowy jesienny gulasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pappardelle z naleśników w kremowym sosie z brokułami

Pappardelle z naleśników w kre…

figmara figmara
figowe smaki

Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami

Gołąbki z mielonym indykiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Lazania po meksykańsku
2

Lazania po meksykańsku

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Pasta twarogowa z czarnuszką i olejem z ostropestu
2

Pasta twarogowa z czarnuszką i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Najprostszy sernik z kruszonką
1

Najprostszy sernik z kruszonką

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem
2

Dyniowe mini serniczki z solon…

food² food²
Food Square

Jesienny sernik z jabłkami
1

Jesienny sernik z jabłkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sernikobrownie z dynią
1

Sernikobrownie z dynią

food² food²
Food Square

Pierogi ze śliwkami i serem
2

Pierogi ze śliwkami i serem

figmara figmara
figowe smaki