Cake pops w wytrawnej odsłonie - czosnkowe lizaki z paluszków i serka

Zdjęcie - Cake pops w wytrawnej odsłonie - czosnkowe lizaki z paluszków i serka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




































Uwielbiam kreować nowe potrawy i tworzyć zaskakujące, lecz trafne połączenia. Bywa to jednak trudne, ponieważ czasami, gdy coś wymyślę okazuje się, że niestety nie byłam pierwsza. Nie jest to może moim priorytetem podczas gotowania, bo mimo wszystko ważniejszy jest dla mnie przede wszystkim smak potrawy i forma podania, ale lubię rozmyślać godzinami o nowych, zaskakujących potrawach :) Jakiś czas temu przeprowadziłam się "na swoje", a jako Pani domu w momencie w którym wiem, że zjawi się u mnie większa liczba gości to nie mogę się powstrzymać by nie przywitać ich pysznościami. Na imprezy szykuję między innymi cake popsy w czekoladzie (jest to już prawie tradycja :) W tym tygodniu czeka mnie małe święto, dlatego już od kilku dni rozmyślam czym rozpieszczę moich gości tym razem.. Oprócz dań, które cieszą się zawsze dużym powodzeniem testuję kolejne. I tak przyszedł mi do głowy pomysł na wytrawne cake popsy. Co prawda chodzi tutaj bardziej o wygląd i formę podania kulek na patyku, ponieważ są one wykonane na bazie paluszków/krakersów i serka śmietankowego (nie są polewane czekoladą :). Zrobiłam je w wersji czosnkowej i obtoczyłam w przyprawach, ale następnym razem spróbuję też w mielonych orzechach. Myślę, że stwarzają wachlarz możliwości tak samo jak słodkie cake pops, dlatego próbować różnych kombinacji będę jeszcze nie jeden raz :)

Cake popsy w wytrawnej odsłonie - czosnkowe lizaki /proporcje na ok. 12 sztuk 140-150 g paluszków/krakersów 250 g serka śmietankowego (typu philadelphia) 2-3 łyżki mleka/jogurtu naturalnego 4 ząbki marynowanego czosnku (lub 2 świeżego) przyprawy lub zmielone orzechy do obtoczenia (u mnie : słodka papryka, słona papryka, curry, kolorowy pieprz, suszony imbir) *ketchup *patyczki (używam patyczków do lodów)
1. Paluszki lub krakersy mielimy w moździerzu lub za pomocą malaksera na "piasek". Dodajemy serek śmietankowy, odrobinę mleka i powoli miksujemy. Dodajemy posiekany czosnek i dalej miksujemy. Następnie można przez chwilę masę schłodzić w lodówce, jednak nie jest to konieczne. 2. Z masy lepimy kule, obtaczamy w różnych przyprawach (każda kulka może być w innej przyprawie) i nabijamy na patyczki (do połowy kuli). Gotowe lizaki wbijamy w styropian lub podziurkowany karton. 3. Niektóre lizaki ozdobiłam dodatkowo ketchupem (można też użyć np. czosnkowego sosu :)
Tosia

Przepisy z tych kategorii

przekąski, zakąski, czekadełka
4

przekąski, zakąski, czekadełka

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Racuchy z marchewki

Racuchy z marchewki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pasta z wędzonej makreli z ogórkami kiszonymi i jajkami

Pasta z wędzonej makreli z ogó…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

Huevos rancheros, czyli jajka…

food² food²
Food Square

Placuszki drobiowe
2

Placuszki drobiowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Okurka Okurka
O kurrrka!

Przepisy z tych kategorii

Pieczone pierożki drożdżowe z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą

Pieczone pierożki drożdżowe z…

Beti Beti
kruche babeczki

Pasta z wędzonej makreli po irlandzku
1

Pasta z wędzonej makreli po ir…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bagietka z pastą

Bagietka z pastą "Hawajską"

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Obazda - bawarska pasta serowa
2

Obazda - bawarska pasta serowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Halloween. Pomysły na słone przekąski
3

Halloween. Pomysły na słone pr…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą
4

Pasta z makrelą, jajkami, zioł…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy