Burgery z pikantnym kurczakiem i surówka z kapusty czerwonej

Uwielbiam fast foody. Niestety, nie jadam ich od kiedy moja świadomość kulinarna stała się trochę większa chociaż przyznaje, że czasami "zgrzeszę". Ale nawet wtedy biorę frytki ewentualnie wrapa z kurczakiem . Chociaż i tak nie mam pewności jakiej jakości jest  kurczak lub olej na którym smażyły się frytki ale jeszcze jestem w stanie to zjeść a jak jestem bardzo głodna to nawet mi smakuje. Natomiast nigdy jeszcze nie jadłam burgera.  Mało apetyczny widok i brak wiedzy na temat składu mięsnego kotlecika wkladanego do środka skutecznie mnie powstrzymuje. Natomiast domowe burgery to już zupełnie inna bajka. Przymierzam się do takich z kotlecikiem ale póki co proponuję Wam z  kawałkami kurczaka. Mięso kurczaka gotuje się w pikantnym sosie, z dość sporą ilością przypraw, które można oczywiście zredukować. Ja lubię wyraziste smaki więc ta ilość jest dla mnie odpowiednia ale dla dzieci będzie trochę za ostro. I proszę, nie przerażajcie się długą lista skladników. One wszystkie mają wpływ na fenomenalny smak kurczaka.  Ja swoje burgery zrobiłam z tymi bułkami ale można oczywiście użyć innych.

Zdjęcie - Burgery z pikantnym  kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 1 posiekana papryczka jalapeno
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/4 szklanki sosu pikantnego np. chili
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 udka bez kości

Składniki na surówkę z kapusty czerwonej

  • 2 filiżanki czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej
  • 3 łyżki greckiego jogurtu
  • 1/4 łyżeczki chili mielonej
  • 1 łyżka soku z limonki

Wymieszać wszystkie składniki sosu, polać kapustę, wymieszać i odstawić na bok. Surówkę nalezy zrobić wcześniej aby kapusta zmiękła. Jeśli ktoś woli, można wcześniej kapustę zblanszować.

W patelni o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę. Dodać cebulę i jalapeno i smażyć aż zmiękną, ok 5-6 min. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać passatę, cukier, sól, sos worcesershire, ocet, sos pikantny, pieprz i chili. Gotować przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać kawałki kurczaka i gotować około 1 godziny. W razie potrzeby dolewać wodę w małych ilościach.

Przygotowane bułki przekroić na pół, ukladać na nich kawałki kurczaka w pikantnym sosie, następnie surówkę z czerwonej kapusty lub inną i przykryć drugą połówką bułki. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym
2

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą

Łazanki z boczkiem i kiszoną m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty
1

Surówka z młodej kapusty

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami

Łazanki z młodą kapustą i piec…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
2

Surówka z kiszonej czerwonej k…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Polenta ze smażonymi prawdziwkami

Polenta ze smażonymi prawdziwk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem

Pizza z młodymi ziemniakami, k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Omlet biszkoptowy ze szparagami i serem wędzonym

Omlet biszkoptowy ze szparagam…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Sałatka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą w sosie czosnkowym
2

Sałatka makaronowa z kurczakie…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto francuskie z warzywami

Ciasto francuskie z warzywami

Beti Beti
kruche babeczki

Serowe zapiekanki z kurczakiem i warzywami

Serowe zapiekanki z kurczakiem…

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje