Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri
Te burgery to jest naprawdę sztosik! Pyszny delikatnie ciągnący się ser halloumi, grillowany ananas (#teamananas łapki w górę!), trochę zielska i aromatyczny sos chimichurri. To nie mogło się nie udać! Tak samo, jak zeszłoroczne burgery z ciecierzycy z serem halloumi i relishem z ananasa te smakują wyśmienicie. W dodatku robi się je w ekspresowy sposób bez praktycznie żadnych uprzednich przygotować — wystarczy tylko zmiksować nieco wcześniej składniki na sos chimichurri. Chociaż w wersji dla super leniwych można wykorzystać również klasyczne pesto. Myślę, że te burgery mogą umilić letnie i wiosenne dni spędzone na grillowaniu poza domem. Polecam szczególnie na tegoroczną majówkę!
*
SKŁADNIKI
na 4 burgery
- 4 fińskie bułki owsiane (lub inne ulubione)
- 200 g cypryjskiego sera halloumi
- 4 plastry świeżego ananasa
- 4 garście roszponki
- 4 łyżki sosu chimichurri (z tego przepisu)
*