Burgery z fasoli i kaszy jaglanej
Jak wiecie jestem ogromną miłośniczką kaszy jaglanej.
Do obiadu , w postaci racuszków , kotlecików … jako farsz do krokietów itd.
W każdej postaci smakuje mi niesamowicie!
Dziś mam dla Was przepis na samo zdrowie ;)
Połączenie kaszy jaglanej z fasolą adzuki i aromatycznymi przyprawami tworzy fantastyczną całość!
Takie burgery / kotleciki są świetnym pomysłem zarówno jako wkładka do bułki, jak i składnik do obiadu.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* fasola adzuki – 100 g
* kasza jaglana – 100 g
* cebula – 1 szt
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* papryka ostra – do smaku
* świeża pietruszka – 1 pęczek
* jajko – 1 szt
* olej do smażenia
+ ew. 1 łyżka mąki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Fasolę najlepiej wcześniej namoczyć, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w wodzie lub bulionie.
Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na złoto.
Wszystkie razem dokładnie mieszamy.
Dodajemy jajko , przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wyrabiamy masę na kotlety ( jeśli nie będzie się chciała kleic dodajemy łyżkę mąki ).
Smażymy niewielkie kotleciki na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące!
Smacznego!