Burgery z fasoli adzuki i kaszy jaglanej
To mój pierwszy post w nowym miejscu. Niestety na razie jeszcze nic tu nie ugotowałam, ale mogę podzielić się przepisem, który wypróbowałam niedawno - na wegetariańskie (chyba nawet wegańskie) burgery z fasoli adzuki i kaszy jaglanej z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo mi smakowały i wydaje mi się, że wam też będą. Są, jak to burgery, sycące i konkretne, a przy tym całkiem delikatne, miękkie, choć o ciekawej strukturze dzięki pozostawieniu części fasoli i kaszy w całości. Pycha!
Burgery z fasoli adzuki i kaszy jaglanej
- 200g fasoli adzuki
- 150g kaszy jaglanej
- 30g suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- szczypta soli i pieprzu
- 1 szalotka
- 2 łyżki oleju + do posmarowania
- kilka gałązek pietruszki
1) Fasolę namoczyć przez noc i ugotować.
2) Ugotować kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.
3) Suszone pomidory zalać ciepłą wodą, odstawić i odsączone po 15 minutach posiekać.
4) W blenderze zmiksować po 2/3 fasoli i kaszy oraz resztę składników, oprócz pomidorów.
5) Wmieszać pozostałą fasolę i kaszę oraz pomidory.
6) Wilgotnymi rękami formować burgery.
7) Posmarować je odrobiną oleju z obu stron i smażyć po kilka minut z każdej strony.
8) Podawać w bułce lub chlebie z rukolą, czerwonym pesto, kiełkami itp.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 45 minut + moczenie fasoli
Liczba sztuk: 6
Kaloryczność jednej sztuki: 240 kcal