Burgery jaglane

Przepis na te burgery pochodzi z książki Iwony Zasuwy "Smakoterapia". Te kotlety są tak pyszne, że żadne mięso nie może się z nimi równać, a zapach jaki rozchodzi się po domu podczas pieczenia to po prostu bajka:)

Zdjęcie - Burgery jaglane. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
1 jabłko
1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
0,5 szklanki łuskanych pestek dyni
3 łyżki mąki ryżowej
sól, pieprz
0,5 łyżeczki mielonej kozieradki
0,5 łyżeczki kurkumy
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
ok. 100g ziaren sezamu

Zdjęcie - Burgery jaglane. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania:
Cebulę drobno posiekałam i poddusiłam na 1 łyżce masła klarowanego, dodałam startą marchew i pietruszkę i podsmażyłam na półmiękko.
Pestki dyni i słonecznika lekko podprażyłam na patelni i połowę z nich zmieliłam.

Do miski wrzuciłam wystudzone warzywa, zmielone pestki, ugotowaną kaszę i mąkę ryżową oraz jabłko obrane i zmiksowane. Wszystko razem wymieszałam a 1/3 tej masy zmiksowałam blenderem na gładko, aby ostatecznie kotlety miały lepszą konsystencję.

Do całości dodałam sól, pieprz, kurkumę, kozieradkę i zmiażdżony czosnek.Całość porządnie wymieszałam dłońmi.
Burgery lepiłam dłońmi zwilżonymi wodą, obtaczałam je w sezamie i układałam w formie wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Piekłam je w temperaturze 160 stopni przez godzinę, obracając je na drugą stronę w połowie pieczenia.



Zdjęcie - Burgery jaglane. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Labneh

Labneh

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Syrop z sosny na miodzie

Syrop z sosny na miodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Koktajl pomidorowy z selerem

Koktajl pomidorowy z selerem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Koktajl owocowo - warzywny

Koktajl owocowo - warzywny

Beti Beti
kruche babeczki

Surówka z młodej kapusty z ogórkami

Surówka z młodej kapusty z ogó…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewki i jabłka

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki