Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną

Dzisiaj będzie o burku, ale spokojnie, bo nie o tym podwórkowym. ? Pod tą dość zabawną dla użytkowników języka polskiego nazwą kryje się najlepszy fast-food o tureckim rodowodzie. W oryginalnej pisowni powinniśmy tę potrawę w zasadzie nazwać börek. Jednakże w każdym kraju znajdziemy ją pod różnymi określeniami: burek, byrek, bureki, banica, pita czy piroq. Różne nazwy łączy jednak jedno — ten boski placek jest niewyobrażalnie pyszny! Głównie za sprawą bardzo cienkiego ciasta filo (w Turcji zwanego yufka), które jest tak chrupiące, że aż szeleści podczas jedzenia. Nie należy jednak zapominać o nadzieniu, bo opcji jest naprawdę sporo. Tak jak i nazwy różnią się w zależności od kraju, tak i kształty oraz farsze bywają rozmaite w każdym regionie.

Burek stał się potrawą prawdziwie międzynarodową, popularną od Bałkan, przez Turcję, aż po Kaukaz i kraje Lewantu. W Bułgarii popularna jest wersja z białym serem sirene, która przybiera formę ślimaka (zobaczcie przepis na banicę). W Chorwacji, Serbii i Bośni króluje pita zeljanica z farszem z bałkańskiego sera i szpinaku. W Turcji spotkamy się między innymi z su böreği — okrągłym burkiem wodnym i sigara böreği, który przybiera kształt cygar. Oba mogą być nadziane serem feta, świeżymi ziołami, mięsem, czy ziemniakami. Na Krymie znajdziemy tatarskie chebureki z farszem z mielonego mięsa i cebuli. W Grecji popularną odmianą jest słodkie ciastko galaktoboureko z budyniem z semoliny, a w krajach arabskich w burku często znajduje się jagnięcina. Wniosek jest taki, że z burkiem jest jak z pierogami — można podać go na nieskończenie wiele sposobów. Ja długo myślałem, że wiedziałem o nim całkiem sporo i spróbowałem w zasadzie większości wspomnianych odmian na Bałkanach. Jednak w Izraelu zaskoczył mnie jego sposób podania z pastą zhoug oraz jajkiem na twardo, co nadało mu żydowskiego charakteru. Także nie dajcie sobie w mówić, że prawdziwy burek jest tylko jeden, bo ogranicza nas tutaj tylko wyobraźnia i dostępność składników.

W moim dzisiejszym przepisie przygotowałem dla Was doskonały sezonowy burek z serem feta i botwiną, do którego upieczenia zachęciła mnie Zuza z Chilli, czosnek i oliwa. Młode buraczki wspaniale komponują się z greckim serem z mleka owczego i koziego, a wraz z odrobiną świeżych ziół i czosnku tworzą przepyszną mieszankę, od której wprost nie można się oderwać. Burek możecie podać w zasadzie w dowolnej formie: okrągła tarta, prostokątny placek, czy finezyjnie zawinięty ślimak będą równie dobre. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to o dokładnym posmarowaniu ciasta filo tłuszczem (w tym przepisie oliwą z oliwek). Tylko wtedy będzie ono tak wspaniale chrupiące i nabierze rumieńców podczas pieczenia. Wyjątkowo w tym przepisie polecam zakupić już gotowe ciasto, ponieważ ręczne wałkowanie go na grubość kartki papieru śniadaniowego to zdecydowanie katorga i nawet ja (miłośnik domowego ciasta francuskiego) mówię sobie w tym momencie: stop! Z gotowcem robienie burka to czysta przyjemność, a jedzenie to już prawdziwa frajda, której nie możecie sobie odmówić. A zatem do dzieła! ?

Zdjęcie - Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Burek z serem feta i botwiną Łukasz Dzisiaj będzie o burku, ale spokojnie, bo nie o tym podwórkowym. ? Pod tą dość zabawną dla użytkowników języka polskiego nazwą kryje… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 35 minut 35 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 500 g ciasta filo (ok. 12-14 arkuszy)
  • 500 g sera feta
  • 200 g kremowego sera koziego 
  • 1 pęczek botwiny
  • garść świeżych ziół (bazylii, tymianku i rozmarynu)
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Botwinę oczyść. Buraczki pokrój w niedużą kostkę, a liście grubo posiekaj.
  2. Na patelni z oliwą z oliwek podsmaż posiekane ząbki czosnku, kolejno wrzuć buraczki i smaż je do momentu, aż zmiękną. Na sam koniec wrzuć liście botwiny i pruż je przez chwilę. Odstaw do przestudzenia.
  3. Do miski pokrusz ser feta i wymieszaj go z serem kozim. Kolejno dodaj botwinę oraz posiekane świeże zioła. Farsz dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  4. Arkusze ciasta filo rozwiń. Każdy płat ciasta kolejno posmaruj wzdłuż dłuższego boku farszem i zawiń w rulon. Układaj je na blaszce (u mnie o wymiarach 25x35 cm) posmarowanej uprzednio oliwą z oliwek, formując dużego ślimaka, zaczynając od zewnątrz.
  5. Burek pokrój na mniejsze porcje i posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek. Kolejno wstaw go do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 20-25 minut do złotobrązowego koloru. Podawaj od razu po lekkim przestudzeniu.

Kategorie przepisów