Buraki faszerowane kaszą gryczaną
Burak faszerowany kaszą gryczaną z kremową fetą.
Kremowa feta to dla mnie HIT do warzyw. Poznałam ją na warsztatach i chciałam się z nią z Wami podzielić:)
3 buraki woreczek kaszy gryczanej
cebula mała czerwona
groszek w puszcze małe opakowani
ser feta pół opakowania
1/3 szklanki śmietanki kremówki
oliwa z oliwek
pieprz
rukiew wodna
Buraki upiecz w piekarniku ok 1,5 g w 190 stopniach zawinięte w folię aluminiową lub ugotuj do miękkości (smaczniejsze są jednak z piekarnika). Wystudź. Obrane buraki wydrąż dobrym nożem. Wydrążone resztki buraka pokrój w drobną kosteczkę.
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Do kaszy wkrusz trochę fety, łyżkę oliwy, pieprz, sól Dodaj kosteczki cebuli. Dodaj groszek i delikatnie wymieszaj. Faszeruj buraki i natychmiast podawaj.
Krem z fety: fetę lekko rozdrobnić, wlać kremówkę i zblenować.
Można użyć sera koziego jeśli ktoś lubi.