Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach

Nigdy nie byłam jakąś wielką fanką buraków, ale od jakiegoś czasu po prostu się nimi zajadam na okrągło. Na kanapkach, w sałatkach, barszczu..nie mam ich dość. Dziś podrzucam Wam propozycje dwóch banalnie prostych surówek z tym warzywem w roli głównej, choć w sumie nazywanie ich surówkami jest trochę na wyrost. Tak naprawdę to dwie odsłony buraka z dodatkami - obie pyszne, proste, szybkie w wykonaniu i świetne jako dodatek do obiadu.

Zdjęcie - Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Buraczki z cebulką, na zimno

To klasyka, znana pewnie każdemu z Was. Robię je wg przepisu mojej mamy. Kojarzą mi się z takim tradycyjnym, polskim, domowym obiadem.

Zdjęcie - Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2-3 ugotowane lub upieczone buraki
  • cebula
  • łyżka octu (spirytusowego lub winnego)
  • pół łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ugotowane buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawić do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Podawać na zimno.


Buraczki z żurawiną, zasmażane

Ten przepis znalazłam niedawno na blogu Prowincja w globalnego wiosce. Niemal od razu go wypróbowałam. Wyszło naprawdę smacznie i nietuzinkowo. Wg mnie dużo lepsze na ciepło niż na zimno. Świetnie pasują do wszelkich mięs. 

Zdjęcie - Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2-3 ugotowane lub upieczone buraki
  • 3-4 łyżki konfitury żurawinowej z całymi owocami
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, papryka ostra

Wykonanie:

Ugotowane buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na plastry. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć na nim buraczane plasterki. Dodać żurawinę, wymieszać i smażyć razem przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Fish & chips po staropolsku

Fish & chips po staropolsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Wytrawny placek (galette) z botwinką

Wytrawny placek (galette) z bo…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Suflet z botwiną i parmezanem. Czerwcowy obiad!

Suflet z botwiną i parmezanem.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym

Kuskus z botwinką, orzechami i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tarta z botwinką i serem feta

Tarta z botwinką i serem feta

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chlebek buraczany

Chlebek buraczany

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Marchewka po koreańsku
1

Marchewka po koreańsku

upl upl
Niebo w gębie

Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty
3

Coleslaw – prosta surówka z cz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z ogórka kiszonego obiadowa
2

Sałatka z ogórka kiszonego obi…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki
1

Surówka z kiszonej kapusty, ja…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Koreańska surówka z czerwonej kapusty
3

Koreańska surówka z czerwonej…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit