Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach

Nigdy nie byłam jakąś wielką fanką buraków, ale od jakiegoś czasu po prostu się nimi zajadam na okrągło. Na kanapkach, w sałatkach, barszczu..nie mam ich dość. Dziś podrzucam Wam propozycje dwóch banalnie prostych surówek z tym warzywem w roli głównej, choć w sumie nazywanie ich surówkami jest trochę na wyrost. Tak naprawdę to dwie odsłony buraka z dodatkami - obie pyszne, proste, szybkie w wykonaniu i świetne jako dodatek do obiadu.

Zdjęcie - Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Buraczki z cebulką, na zimno

To klasyka, znana pewnie każdemu z Was. Robię je wg przepisu mojej mamy. Kojarzą mi się z takim tradycyjnym, polskim, domowym obiadem.

Zdjęcie - Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2-3 ugotowane lub upieczone buraki
  • cebula
  • łyżka octu (spirytusowego lub winnego)
  • pół łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ugotowane buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawić do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Podawać na zimno.


Buraczki z żurawiną, zasmażane

Ten przepis znalazłam niedawno na blogu Prowincja w globalnego wiosce. Niemal od razu go wypróbowałam. Wyszło naprawdę smacznie i nietuzinkowo. Wg mnie dużo lepsze na ciepło niż na zimno. Świetnie pasują do wszelkich mięs. 

Zdjęcie - Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2-3 ugotowane lub upieczone buraki
  • 3-4 łyżki konfitury żurawinowej z całymi owocami
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, papryka ostra

Wykonanie:

Ugotowane buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na plastry. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć na nim buraczane plasterki. Dodać żurawinę, wymieszać i smażyć razem przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z rzodkwi japońskiej, sałaty i fety

Sałatka z rzodkwi japońskiej,…

figmara figmara
figowe smaki

Pasta z wędzonej makreli
1

Pasta z wędzonej makreli

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Szaszłyki owocowe - sposoby podania owoców dzieciom
6

Szaszłyki owocowe - sposoby po…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciabatta z pieczoną jagnięciną i tzatziki

Ciabatta z pieczoną jagnięciną…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron ze szpinakiem i mascarpone
1

Makaron ze szpinakiem i mascar…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Koktajl z topinamburem (bogactwo inuliny)
1

Koktajl z topinamburem (bogact…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Surówka z kalarepy i marchewki

Surówka z kalarepy i marchewki

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z pora i kukurydzy
2

Surówka z pora i kukurydzy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty
1

Surówka z młodej kapusty

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
2

Surówka z kiszonej czerwonej k…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Marchewka po koreańsku
1

Marchewka po koreańsku

upl upl
Niebo w gębie

Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty
3

Coleslaw – prosta surówka z cz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy