Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach

Nigdy nie byłam jakąś wielką fanką buraków, ale od jakiegoś czasu po prostu się nimi zajadam na okrągło. Na kanapkach, w sałatkach, barszczu..nie mam ich dość. Dziś podrzucam Wam propozycje dwóch banalnie prostych surówek z tym warzywem w roli głównej, choć w sumie nazywanie ich surówkami jest trochę na wyrost. Tak naprawdę to dwie odsłony buraka z dodatkami - obie pyszne, proste, szybkie w wykonaniu i świetne jako dodatek do obiadu.

Zdjęcie - Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Buraczki z cebulką, na zimno

To klasyka, znana pewnie każdemu z Was. Robię je wg przepisu mojej mamy. Kojarzą mi się z takim tradycyjnym, polskim, domowym obiadem.

Zdjęcie - Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2-3 ugotowane lub upieczone buraki
  • cebula
  • łyżka octu (spirytusowego lub winnego)
  • pół łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ugotowane buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawić do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Podawać na zimno.


Buraczki z żurawiną, zasmażane

Ten przepis znalazłam niedawno na blogu Prowincja w globalnego wiosce. Niemal od razu go wypróbowałam. Wyszło naprawdę smacznie i nietuzinkowo. Wg mnie dużo lepsze na ciepło niż na zimno. Świetnie pasują do wszelkich mięs. 

Zdjęcie - Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2-3 ugotowane lub upieczone buraki
  • 3-4 łyżki konfitury żurawinowej z całymi owocami
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, papryka ostra

Wykonanie:

Ugotowane buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na plastry. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć na nim buraczane plasterki. Dodać żurawinę, wymieszać i smażyć razem przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron w kremowym sosie z cukinią i kurczakiem

Makaron w kremowym sosie z cuk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Surówka z kapusty, marchewki i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

“Francuska” sałatka z fasolki szparagowej

“Francuska” sałatka z fasolki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chutney z pomidorów

Chutney z pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
1

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny

Surówka czerwonej kapusty z żu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Coleslaw z sosem farmerskim

Coleslaw z sosem farmerskim

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą

Sałatka z kaszą jaglaną, piecz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z tortellini, ogórkami, papryką i kukurydzą

Sałatka z tortellini, ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!