Bułki ślimaczki z żurawiną

Pyszne bułeczki wg przerpisu Kat (tutaj) które w oryginale były grahamkami. Z braku takiej mąki zrobiłam z chlebowej (typ 720), co nie wpłynęło na ich super smak :-)

Składniki (na 8-9 niedużych bułeczek): Zdjęcie - Bułki ślimaczki z  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 250 g mąki (1,5 szklanki),
- 20 g drożdży,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki cukru (najlepiej nierafinowanego),
- szczypta kardamonu,
- szczypta cynamonu,
- 2 garstki suszonych żurawin (lub rodzynek),
- pół szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżeczki oleju.

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać 1 łyżeczkę cukru, odstawić. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy sól, pozostały cukier, kardamon, cynamon, wlewamy drożdże. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli będzie zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Na wierzch kulki ciasta lejemy kilka kropel oleju, jeszcze raz wyrabiamy. Miskę z ciastem wstawiamy do zlewu z gorącą wodą (szybciej urośnie), przykrywamy ją (dobrze sprawdzi się dopasowana pokrywka).
Zanim ciasto urośnie możemy naszykować sobie blachę, jeśli nie mamy specjalnej silikonowej lub teflonowej maty, wykładamy blachę papierem do pieczenia i smarujemy ją olejem (przy silikonie czy teflonie nie potrzeba).
Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy je z wody, dodajemy żurawinę i znów wyrabiamy. Odrywamy od ciasta małe kulki, robimy z nich wałeczki rozciągając ciasto na blacie w długie cienkie kawałki (jak na kopytka). Powstałe wałeczki z ciasta ciasno zwijamy w ślimaczki dociskając je do blatu, żeby trochę się spłaszczyły.
Uformowane w ślimaki bułeczki układamy na blasze i przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10-15 minut. Przez ten czas ustawiamy piekarnik by się nagrzał do 180 stopni.
Bułeczki pieczemy 15-20 minut (z termoobiegiem piekły się 15). Zaraz po wyjęciu pędzelkiem zamoczonym w wodzie smarujemy wierzch bułeczek, dzięki temu są bardziej świecące.
Przekładamy bułeczki na kratkę, zjadamy same lub z dżemem, jak kto lubi.
Pyszne są, a do tego robi się je szybko i prosto (dzisiejsze już zostały zjedzone i jutro powtarzam :-) ).

Zdjęcie - Bułki ślimaczki z  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego!!! 

Przepisy z tych kategorii

Placuszki bananowe - pyszne

Placuszki bananowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb naan prażony na patelni
1

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chrupkie pieczywo ze szpinakiem

Chrupkie pieczywo ze szpinakie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb jabłkowy

Chleb jabłkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb