Bułki ślimaczki z żurawiną

Pyszne bułeczki wg przerpisu Kat (tutaj) które w oryginale były grahamkami. Z braku takiej mąki zrobiłam z chlebowej (typ 720), co nie wpłynęło na ich super smak :-)

Składniki (na 8-9 niedużych bułeczek): Zdjęcie - Bułki ślimaczki z  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 250 g mąki (1,5 szklanki),
- 20 g drożdży,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki cukru (najlepiej nierafinowanego),
- szczypta kardamonu,
- szczypta cynamonu,
- 2 garstki suszonych żurawin (lub rodzynek),
- pół szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżeczki oleju.

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać 1 łyżeczkę cukru, odstawić. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy sól, pozostały cukier, kardamon, cynamon, wlewamy drożdże. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli będzie zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Na wierzch kulki ciasta lejemy kilka kropel oleju, jeszcze raz wyrabiamy. Miskę z ciastem wstawiamy do zlewu z gorącą wodą (szybciej urośnie), przykrywamy ją (dobrze sprawdzi się dopasowana pokrywka).
Zanim ciasto urośnie możemy naszykować sobie blachę, jeśli nie mamy specjalnej silikonowej lub teflonowej maty, wykładamy blachę papierem do pieczenia i smarujemy ją olejem (przy silikonie czy teflonie nie potrzeba).
Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy je z wody, dodajemy żurawinę i znów wyrabiamy. Odrywamy od ciasta małe kulki, robimy z nich wałeczki rozciągając ciasto na blacie w długie cienkie kawałki (jak na kopytka). Powstałe wałeczki z ciasta ciasno zwijamy w ślimaczki dociskając je do blatu, żeby trochę się spłaszczyły.
Uformowane w ślimaki bułeczki układamy na blasze i przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10-15 minut. Przez ten czas ustawiamy piekarnik by się nagrzał do 180 stopni.
Bułeczki pieczemy 15-20 minut (z termoobiegiem piekły się 15). Zaraz po wyjęciu pędzelkiem zamoczonym w wodzie smarujemy wierzch bułeczek, dzięki temu są bardziej świecące.
Przekładamy bułeczki na kratkę, zjadamy same lub z dżemem, jak kto lubi.
Pyszne są, a do tego robi się je szybko i prosto (dzisiejsze już zostały zjedzone i jutro powtarzam :-) ).

Zdjęcie - Bułki ślimaczki z  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego!!! 

Przepisy z tych kategorii

Chili sin carne z dynią

Chili sin carne z dynią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Frytki z pasternaku

Frytki z pasternaku

figmara figmara
figowe smaki

Curry z jajkiem i kalafiorem

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zasmażane buraczki na winie z żurawiną

Zasmażane buraczki na winie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z brokułów z żurawiną i pestkami słonecznika

Sałatka z brokułów z żurawiną…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczony kalafior z hummusem

Pieczony kalafior z hummusem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Carpaccio z kalarepy

Carpaccio z kalarepy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pappardelle z naleśników w kremowym sosie z brokułami

Pappardelle z naleśników w kre…

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z awokado i ogórka z ziołowym dressingiem
1

Sałatka z awokado i ogórka z z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Makaron w sosie serowo-szpinakowym
1

Makaron w sosie serowo-szpinak…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy