Bułeczki ze szpinakiem i fetą

Bułeczki ze szpinakiem i fetą

Zdjęcie - Bułeczki ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię, gdy w bułeczkach jest jakaś „wkładka”. Dzięki temu każdy gryz pieczywa jest przyjemniejszy. Ogranicza to trochę ewentualne dodatki, ale po co komu dodatki, jak wszystkie smaki zamknięte są w bułeczce.

Jako dodatek sprawdzą się różne farsze. Zasada jest praktycznie taka sama jak w przypadku lepienia pierogów. Warto jednak wybrać farsz w miarę suchy, aby zminimalizować ryzyko wylewania się z bułeczek. Taki własnie jest farsz ze szpinaku i sera feta.

Zdjęcie - Bułeczki ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szpinak nie ma zbyt wyrazistego smaku. Najlepiej więc porządnie go doprawić, koniecznie czosnkiem. Ser feta przełamuje farsz swoim słonym posmakiem. Całość jest naprawdę pyszna.

Zdjęcie - Bułeczki ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie pozostaje zatem nic więcej jak tylko zabierać się do roboty!

Bułeczki ze szpinakiem i fetą Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min.

Porcje: 8

Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 300 g rozdrobionego mrożonego szpinaku
  • 75 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • sól/pieprz

Instrukcja
  1. Przygotuj szpinak. Rozmroź go, a następnie podsmaż go na patelni, żeby odparować z wody. Gdy woda zniknie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Do wystudzonego szpinaku dodaj rozkruszony ser feta i dobrze wymieszaj.
  3. Przygotuj ciasto. Pomieszaj ze sobą mąkę, sól, drożdże i wodę. Zagnieć aż stworzysz elastycznie ciasto.
  4. Zagniataj ciasto kilka minut.
  5. Odstaw ciasto pod przykryciem szmatki w ciepłe miejsce na ok. 1,5, aby ciasto wyrosło.
  6. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon.
  7. Rulon pokrój na 8 równych części.
  8. Każdą rozwałkuj i nałóż na środek dużą łyżkę szpinaku (jak na zdjęciu).
  9. Zawiń boki ciasta do góry i sklej. Obróć na drugą stronę, lekko uformuj bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  10. Powtarzaj czynności w stosunku do każdej następnej bułeczki.
  11. Blachę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
  12. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  13. Wstaw bułeczki i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją.

3.1.09

Kategorie przepisów