Bułeczki ze szpinakiem i fetą
Lubię, gdy w bułeczkach jest jakaś „wkładka”. Dzięki temu każdy gryz pieczywa jest przyjemniejszy. Ogranicza to trochę ewentualne dodatki, ale po co komu dodatki, jak wszystkie smaki zamknięte są w bułeczce.
Jako dodatek sprawdzą się różne farsze. Zasada jest praktycznie taka sama jak w przypadku lepienia pierogów. Warto jednak wybrać farsz w miarę suchy, aby zminimalizować ryzyko wylewania się z bułeczek. Taki własnie jest farsz ze szpinaku i sera feta.
Szpinak nie ma zbyt wyrazistego smaku. Najlepiej więc porządnie go doprawić, koniecznie czosnkiem. Ser feta przełamuje farsz swoim słonym posmakiem. Całość jest naprawdę pyszna.
Nie pozostaje zatem nic więcej jak tylko zabierać się do roboty!
Bułeczki ze szpinakiem i fetą Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 8 Składniki- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 300 g rozdrobionego mrożonego szpinaku
- 75 g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- sól/pieprz
- Przygotuj szpinak. Rozmroź go, a następnie podsmaż go na patelni, żeby odparować z wody. Gdy woda zniknie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
- Do wystudzonego szpinaku dodaj rozkruszony ser feta i dobrze wymieszaj.
- Przygotuj ciasto. Pomieszaj ze sobą mąkę, sól, drożdże i wodę. Zagnieć aż stworzysz elastycznie ciasto.
- Zagniataj ciasto kilka minut.
- Odstaw ciasto pod przykryciem szmatki w ciepłe miejsce na ok. 1,5, aby ciasto wyrosło.
- Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon.
- Rulon pokrój na 8 równych części.
- Każdą rozwałkuj i nałóż na środek dużą łyżkę szpinaku (jak na zdjęciu).
- Zawiń boki ciasta do góry i sklej. Obróć na drugą stronę, lekko uformuj bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Powtarzaj czynności w stosunku do każdej następnej bułeczki.
- Blachę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bułeczki i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją.