Bułeczki z mąki semoliny-lekkie i zdrowe

Bułeczki z mąki semoliny-lekkie i zdrowe

Pszenica "durum"-to wlasnie z niej produkuje sie doskonala i zdrowa mączke "semolina",a także już wszędzie znany "cus-cus". Semolina zawiera wiele witamin, mikro i makroelementów, m. in. wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy. Zawiera też luteinę, która jest bardzo istotna dla wzroku – chroni oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. To właśnie semolinie włoskie makarony zawdzięczają swój wspaniały smak i wygląd.

Mąka semolina,ma żólto-kremowy kolor ,nieco inną konsystencję,jest kaszkowata i bardzo sypka-na początku wydaje się ,że nie można z niej zrobic nic, ale to nieprawda. Nadaje sie doskonale do wyrobu domowego makaronu,wychodzi super ciasto kruche,a dzis kolejne jej wcielenie-pyszne domowe buleczki.

Zapraszam!

Zdjęcie - Buleczki z maki semoliny-lekkie i zdrowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Buleczki z maki semoliny-lekkie i zdrowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Buleczki z maki semoliny-lekkie i zdrowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Buleczki z maki semoliny-lekkie i zdrowe

Skladniki na 12 szt.

.500 gr maki semoliny

.50 gr drozdzy swiezych

.1 i 1/2 szklanki mleka

.1 lyzeczka cukru

.1 i 1/2 lyzeczki soli

.3 lyzki oiwy z oliwek

Wykonanie:

Drozdze przekladamy do miseczki,dodajemy cukier ,1/2 szklanki cieplego mleka mieszamy i odstawiamy na 15 min.

Do miski przesiewamy make i dodajemy sol,robimy dolek ,wlewamy pozostale ,cieple mleko,drozdze,olej ,mieszamy wszystko najpierw lyzka,potem przekladamy ciasto na deske i wyrabiamy reka.

Powstala kule ciasta przekladamy ponownie do miski,okrywamy najpierw folia,potem okrywamy sciereczka i odstawiamy do podwojenia objetosci ( ok.1 godz ).

Ciasto po pierwszym wyrastaniu przekladamy na deske,wyrabiamy,potem dzielimy je na rowne czesci.

Kazda porcje ciasta chwilke wyrabiamy i nastepnie ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia-okrywamy sciereczka i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok.1/2 godz.

Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy buleczki oliwa z oliwek.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stC przez 25 min.

Najlepsze sa oczywiscie zaraz po lekkim ostudzeniu,ale swieze i pyszne sa rowniez na nastepny dzien.

Zdrowie na talerzu-to lubie!

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów