Bułeczki z fetą i miętą z grilla

Zdjęcie - Bułeczki z fetą i miętą z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po udanym eksperymencie z grillowaniem chlebków pita, postanowiłam zrezygnować z pieczenia i położyć na ruszcie bułeczki. Może nie są one tak okrągłe, jak bułki prosto z piekarnika, ponieważ, aby się udały trzeba je zgrillować z dwóch stron, ale za to mają cudownie chrupiącą skórkę.

Bułeczki są w prawdziwie wakacyjnym klimacie. Nie tylko dlatego, że są z grilla, ale także w powodu dodatków w postaci sera typu feta, który kojarzyć się może z lekką sałatką grecką. W cieście znalazły się też listki świeżej mięty :)

Zdjęcie - Bułeczki z fetą i miętą z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z fetą i miętą z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z fetą i miętą z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z fetą i miętą z grilla Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut Czas pieczenia: 16 minut Całkowity czas: 2 godziny 1 min

Porcje: 6

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 80 g sera typu feta
  • garść liści świeżej mięty
  • 230 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. Ser feta kruszymy i dodajemy do mąki razem z posiekaną (lub porwaną) drobno miętą. Do składników dodajemy też sól, cukier oraz drożdże.
  2. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 8 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Ciasto podsypujemy mąką i formujemy 6 okrągłych bułeczek, które kładziemy na ściereczce/tacy złączeniem ku dołowi. Uformowane ściereczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
  4. Rozgrzewamy grilla (u mnie elektryczny) lub piekarnik. Bułeczki smarujemy z dwóch stron oliwą i kładziemy na rozgrzany ruszt (lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200stopni). Bułeczki grillujemy z dwóch stron po ok. 8 minut lub pieczemy w piekarniku 16 minut.
  5. W trakcie grillowania pilnujemy, aby bułki się za bardzo nie przypiekły.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Brownie z serem i rabarbarem
1

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szparagi z pecorino i cytrynowym vinaigrettem. Jakie wino pić do szparagów?

Szparagi z pecorino i cytrynow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami

Labneh- domowy serek jogurtowy…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z pomidorami, ogórkami i serkiem wiejskim
1

Sałatka z pomidorami, ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Warzywa pieczone z mozzarellą

Warzywa pieczone z mozzarellą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Grecki sos tzatziki
2

Grecki sos tzatziki

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Miodowo-musztardowe szaszłyki z  kurczaka
2

Miodowo-musztardowe szaszłyki…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

Grillowane gruszki z orzechami…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem
1

Szaszłyki z kurczakiem i anana…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ziemniaki otulone boczkiem
2

Ziemniaki otulone boczkiem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Szaszłyki z karkówki
1

Szaszłyki z karkówki

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim